Predsjednica RH pisala poglavaru IZ u BiH

Otkriven sadržaj pisma koji je Grabar Kitarović uputila reisu Kavazoviću: Šta sa hiljadama radikaliziranih muslimana u BiH?

Front 27.09.17, 20:14h

Otkriven sadržaj pisma koji je Grabar Kitarović uputila reisu Kavazoviću: Šta sa hiljadama radikaliziranih muslimana u BiH?
Agencija Islamske zajednice u BiH u utorak je objavila da je predsjednica odgovorila Kavazoviću "koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Evropu"

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom pismu reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću naglasila je kako nikada nije govorila protiv muslimana, Bošnjaka i BiH već je samo naglašavala političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali, saznala je Hina.

 

Agencija Islamske zajednice u BiH u utorak je objavila da je predsjednica odgovorila Kavazoviću "koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Evropu".

 

Ostaje pri izrečenim stavovima

 

"U pismu se predsjednica zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima", objavila je MINA.

 

Grabar-Kitarović je u svom pismu napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

 

Grabar-Kitarović poručila je i kako je njeno političko djelovanje, pa tako i zauzimanje za što brže uključivanje BiH u EU, motivirano dobrobiti svih triju naroda, dobrobiti međudržavnih interesa Hrvatske i BiH te interesima mira i suradnje u jugoistočnoj Evropi.

 

Hrvatska predsjednica navodi kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u povijesti bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

 

Obveza da štiti nacionalne interese

 

"Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i s obvezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njenih građana bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke – ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Evrope", kaže se u pismu.

 

Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima hiljade radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma. To su opovrgnuli visoki bh. dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ali nisu naveli koji su pravi razmjeri terorističke prijetnje u BiH, javlja Hina, a prenose mediji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI