Objavljen kompletan izvještaj

Na šta se novac trošio u ViK-u: Pogledajte u šta je potrošeno čak milion KM!

Hronika 27.09.17, 11:26h

Na šta se novac trošio u ViK-u: Pogledajte u šta je potrošeno čak milion KM!
Vlada Kantona Sarajevo je, u okviru dvodnevnog zasjedanja na nastavku 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja, jučer usvojila devet mjera koje je neophodno poduzeti u cilju unapređenja stanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo

 

Sutra će biti održana deveta Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatran Izvještaj o vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo sa predloženim mjerama za rješavanje problema vodosnabdijevanja- piše N1.

 

Vlada Kantona Sarajevo je, u okviru dvodnevnog zasjedanja na nastavku 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja, jučer usvojila devet mjera koje je neophodno poduzeti u cilju unapređenja stanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.

 

Nakon imenovanja vršioca dužnosti predsjednika i članova Skupštine KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo u sastavu Muamer Kosovac, Sedin Kozadra i Faruk Šahbegović su održali dvije sjednice i poduzimali aktivnosti u cilju upoznavanja situacije u ovom preduzeću.

 

Istaknuto je alarmantno i neodrživo stanje u ViK-u sa posebnim naglaskom na probleme u pogledu vodosnadbijevanja KS.

 

Tokom intenzivnih analiza konstatovano je da su u prvom polugodištu 2017. troškovi plaća i naknada zaposlenih uvećani za preko 1.000.000 KM u odnosu za prethodnu godinu. Također su u prvih šest mjeseci ove godine dodatno uvećani materijalni troškovi.

 

U izvještaju o radu za 2016. godinu navodi se sljedeće:

 

- Cijena za 39% manja od 'ekonomske cijene' vode, bez navođenja činjenica koje opravdavaju navedeno.
- Uvećanje poslovnog gubitka u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu za 7%.
- Nepostojanje uravnoteženosti prihoda i rashoda u 2016.
- U 2016. ViK je na svakih 100 KM rashoda ostvarilo 68 KM prihoda što u odnosu na 2015. godinu predstavlja smanjenje pokrivenosti rashoda ostvarenim prihodima za 9,9%.
- U odnosu na 2015. u 2016. godini uvećani su rashodi za cca. 4%.
- U uvećanju rashoda u 2016. godini u odnosu na godinu ranije istakli su sljedeće: uvećanje materijalnih troškova za cca. 5%, uvećanje troškova proizvodnih usluga za cca. 26% i ostali rashodi i gubici za cca. 53%.
- Prosječna plata je uvećana za 3%
- Značajnu stavku čine zalihe materijala na skladištu
- Uvećani su gubici vode u 2016. u odnosu na 2015 za 0,4%

 

U izvještaju se detaljno opisuje kompletna situacija, odnosno sve ono što je dovelo do problema koji svakodnevno muče građane glavnog grada BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI