Tajni život njemačke kancelarke

Sve što (ne) znate o Angeli Merkel: Živi u iznajmljenom stanu, sama vuče kese iz prodavnice, a na muškarcu prvo primijeti...

Nedjeljni magazin 25.09.17, 13:05h

Sve što (ne) znate o Angeli Merkel: Živi u iznajmljenom stanu, sama vuče kese iz prodavnice, a na muškarcu prvo primijeti...
Angela Merkel kao pobjednik i ovih izbora, i kao žena koja će i u narednom mandatu vladati najmoćnijom zemljom Evropske unije, privlači pažnju javnosti, a osim njene politike i njen privatni život je, izgleda, ono što se dopada biračima u Njemačkoj.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja svoj privatni život veoma uspješno drži pod kontrolom - kako prije, tako i poslije izbora - budi uvijek iznova interesovanje javnosti, ne samo za ono što radi i kakve političke odluke donosi, već i o tome kakva je izvan očiju javnosti, kako živi, gdje kupuje, kuda putuje, gdje je upoznala prvog muža, ko je njen drugi muž, kakav ima stan...

 

"Čak ni ministar finansija Wolfgang Schäuble ne poznaje njen stan", piše u aktuelnom broju njemački mjesečnik 'View' i navodi da na vratima na 4. spratu u Am Kupfergraben 6, na berlinskom "Ostrvu muzeja", 'stoji samo "Profesor Sauer" i da se od toga ne zna ništa više o iznajmljenom stanu u kojem žive Merkel i njen muž, profesor kvantne hemije.

 

"Stan bi trebalo da djeluje prije studentski, ali ni njeni bliski saradnici, poput Šojblea ili portparola vlade Steffena Seiberta nikada nisu bili tamo", piše View, prenosi Tanjug.

 

Magazin navodi da je takvu priliku imala, na primjer, operska diva Ana Netrebko, jer, Merkel jako voli operu.

 

Za Merkel, pobjednika na septembarskim izborima..., kaže se da je gleda cijeli svijet, a da ona, ipak, uspijeva da živi "jedan skoro normalan život".

 

Nekoliko mjesta, na kojima može da se odmori, Merkel su gotovo - sveta. Tako, svaki put kada može, provodi vikende u svojoj vikendici u Hoenvaldu, kod Ukermarka, 20 kilometara istočno od Templina.

 

"Ona tu sakuplja snagu, sluša glasnu klasičnu muziku, rado stoji pored šporeta i kuha čorbu od baštenskog krompira. Tu rijetko prima goste. Onoga, ko želi da slika njenu kuću, brandenburška policija ljubazno, ali odlučno zamoli da pred njihovim očima unište sliku", piše ovaj magazin.

 

Iako se, poslije 12 godina njenog "kancelarovanja" vjeruje da se o njoj mnogo zna, zapravo se mnogo toga i ne zna - kao, na primjer, da je blago kratkovida i da vrlo rijetko nosi naočale, uglavnom u novogodišnjem obraćanju naciji, kada čita sa telepromptera ili na fudbalskim utakmicama, a u svim drugim situacijama - kontaktna sočiva.

 

Mobilni telefon joj je kancelarija 

 

Za nju se, takođe, kaže da nerado telefonira, ali da veoma strastveno piše SMS poruke, koje u međuvremenu može skoro "na slijepo" da kuca.

 

"Njen mobilni telefon je njena mobilna kancelarija. Ona nedjeljno pošalje stotine kratkih poruka", piše ovaj magazin.

 

Za Merkel se zna i da je prvog muža, studenta fizike Ulricha Merkela, upoznala 1974. godine na jednom putovanju po Rusiji, a da 33 godine živi zajedno sa profesorom Joachimom Sauerom.

 

angea-merkel-joachim-sauer

 

Kada je riječ o mjestima na koja izlazi, navodno se dobro osjeća u jednom berlinskom restoranu, gdje je gostioničar Grk, kuhar Italijan, a ambijent u stilu pariskih bistroa. Tu Merkel rado naručuje "keftedes", grčke ćufte od mljevenog mesa, navodi View.

 

Zajednički prijatelj bračnog para Merkel-Sauer, planinarska legenda Južnog Tirola gdje se Merkel rado odmara, Reinhold Messner prepričao je prije nekoliko godina italijanskom časopisu 'Vainty Fair' jedan događaj, kada je jedno od djece profesora Sauera od njega tražilo savjet u vezi sa problemima na fakultetu i kada je Merkel željela da se uključi u temu, a muž je šarmantno "zakočio": "Gospođo kancelarka, vi ste već duže vremena daleko (od univerziteta)... Vi se više ne razumijete u takve stvari...", rekao je Sauer svojoj supruzi, kaže njihov prijatelj Messner, koga je želja i odlučnost Merkel na planinarenju uvijek oduševljavala.

 

"Bez treninga šest sati penjati se i, pri tom, bez i jedne pauze za jelo...", pričao je Messner doživljaje sa Merkel.

 

Za Merkel ovaj planinarski ekspert kaže da ona, zapravo, ne prihvata nikakve bonuse i luksuz i da insitira na plaćanju svega iz sopstvenog džepa. "Uključujući i espreso", istakao je Messner.

 

Kada je riječ o Merkel i njenim odmorima, ona je poznata i po tome što se odmara na isti način kao i milioni Nijemaca i što ne ide na skupe jahte bogataša koji bi je rado ugostili, niti u ekskluzivne vile, a jedan dioo tajne njenog uspjeha, kako smatraju eksperti za marketing je, zapravo, i u radoznalosti ljudi.

 

Istina o Merkel se "servira" u "malim zalogajima" - govorilo se u "vrućoj fazi" jedne od njenih izbornih kampanja, iz kojih je izlazila uvijek kao pobjednik.

 

Merkel važi za osobu koja svoj privatni život dobro čuva, ali se ponekad, pažljivo i strateški, "malo odškrinu vrata" i onda Nijemci i svijet saznaju o njenom stilu vladanja, kuhanju, mužu, ali i o muškarcima.

 

"Lijepe oči", kratko je, sa samo dvije riječi, u prošloj kampanji govorila Merkel na jednoj tribini časopisa 'Bunte' na pitanje šta muškarce čini atraktivnim i "priznala" da neke stvari muškarci, jednostavno, rade bolje - na primjer, bolje cijepaju drva.

 

Inteligentna, vrijedna i - nepodmitljiva! 

 

Nijemci ne vide Merkel samo kao političarku i fizičarku, već takođe i kao suprugu, pomalo baku i domaćicu, koja iz prodavnice zna sama da vuče kese, čiji se muž, recimo, rijetko žali na njene kulinarske vještine - na čorbu od krompira ili rolnice.

 

"Moj muž se rijetko žali... jedino na kolačima je za njega uvijek malo preliva... On je, jednostavno, sin poslastičara...", ispričala je Merkel jednom svojim biračima o svom mužu, Saueru, rođenom 1949. godine u mjestu koje Lužički Srbi zovu Hoznja, čiji sinovi iz prvog braka već imaju svoju djecu, sa kojima Merkel zna da provodi odmore, i poslije kojih joj skoro uvijek raste popularnost.

 

Merkel kao pobjednik i ovih izbora, i kao žena koja će i u narednom mandatu vladati najmoćnijom zemljom Evropske unije, privlači pažnju javnosti, a osim njene politike i njen privatni život je, izgleda, ono što se dopada biračima u Njemačkoj.

 

Prije svega ono što i njeni biografi ističu - da je inteligentna, vrijedna i - nepodmitljiva.

 

(Nedeljnik.rs/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI