potpisana sa 'alahu akbar'

Merkelova dobila prijeteća pisma na arapskom sa žiletima i bijelim prahom

Front 21.09.17, 18:42h

Merkelova dobila prijeteća pisma na arapskom sa žiletima i bijelim prahom
Iz berlinske policije francuskoj agenciji je rečeno da je ukupno pet pisama, od kojih je jedno adresirano na supruga Angele Merkel, Joakima Zauera

 

Anonimna prijeteća pisma na arapskom jeziku, koja sadrže bijeli prah i žilete, poslata su na kućne adrese njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih političara uoči izbora koji se u Njemačkoj održavaju u nedjelju, saopštila je policija.

 

Prve analize praha pokazale su da je riječ o bezopasnoj sodi, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

 

Tekst pisama sadrži pravopisne greške, što pokreće sumnju da su ga poslali islamisti ili krajnje desničarski aktivisti u pokušaju da izazovu strah, rekao je jedan od primalaca takvog pisma, poslanik Zelene stranke Hans-Kristijan Štrebele.

 

Iz berlinske policije francuskoj agenciji je rečeno da je ukupno pet pisama, od kojih je jedno adresirano na supruga Angele Merkel, Joakima Zauera.

 

Druga pisma su poslata lideru bavarske sestrinske partije Merkelove Hrišćansko-demokratske unije Horstu Zihoferu, poslaniku krajnje Ljevice Gregoru Giziju i kandidatu Zelenih Katrin Gering-Ekart, javile su državne televizije NDR i WDR.

 

U štampanim pismima se upozorava da je sadržaj "smrtonosan" i pominje se ultraortodoksna muslimanska salafistička zajednica, a potpisana su sa "Alahu akbar", navode njemačke televizije.

 

Policija je saopštila da njemačka bezbjednosna agencija BfV vodi istragu o pismima.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

 

BLIN
KOMENTARI