VIDEO/ LISTA PITANJA ZA PREDSJEDNICU HRVATSKE

Selefije iz Ošve pozvale Kolindu Grabar-Kitarović u posjetu: Evo šta su joj poručili...

Front 21.09.17, 11:57h

Selefije iz Ošve pozvale Kolindu Grabar-Kitarović u posjetu: Evo šta su joj poručili...
- Volio bih da tu bude i ministar Mektić, da se gospođa uvjeri, da prošeta ovim selom i ovim gradom i ovom državom, kaže predvodnik selefijske zajednice u Ošvama Izet hadžić

 

 


Izet Hadžić, predvodnik selefijske zajednice u Ošvama, selu kod Maglaja, komentarisao je za N1 izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, dijelove javnog izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske o terorizmu i ekstremizmu, izjavu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, o smanjenom broju paradžemata, te selefizam u BiH.

 


Nakon izjava predsjednice Hrvatske o tome kako se "treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca", Izet Hadžić joj upućuje poziv da posjeti selefijsku zajednicu u Ošvama.


- Možda će neko reći ko si ti da je pozivaš..., kaže Hadžić na početki razgovora za N1.


Kako biste dočekali predsjednicu Hrvatske?


- To ne bi bilo bez obezbjeđenja, ona kao predsjednica to zaslužuje. Volio bih da tu bude i ministar Mektić, da se gospođa uvjeri, da prošeta ovim selom i ovim gradom i ovom državom.


- Kada biste imali priliku da razgovarate sa Kolindom Grabar-Kitarović, šta biste joj rekli?


- Jednostavno, volio bih razgovarati da je pitam šta ona misli pod riječima kao što su selefizam, vehabizam, terorizam. Kako ona vidi da može neko biti potencijalna prijetnja za neki narod. Volio bih je pitati za njezin nedavni usklik “za dom spremni” - da i ona meni nešto objasni. Volio bih i ja nju nešto pitati – da mi odgovori za Ahmiće, za Vitez, da mi odgovori da li su Bošnjaci tada bili radikalizirani. Moramo reći jednu stvar koja je javna, nije tajna. Ako Kolinda optužuje Bosnu i Hercegovinu za radikaliziranje Bošnjaka, za terorizam - onda mi možemo direktno optužiti nju i njenu vladajuću strukturu HDZ-a za uvoz Arapa u BiH. Javna je tajna da su svi ti ljudi u godinama rata, kako ih oni nazivaju teroristi, selefisti, ušli preko Hrvatske u BiH, rekao je Hadžić.


- Najrelevantniji da kaže o tome, a on se očitovao, je ministar Mektić. Ako ministar sigurnosti kaže u jednoj državi da to nije tačno, ako njemu ne vjeruju, možete zamisliti onda u kakvoj sam ja poziciji, dodao je Hadžić za N1.


Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio je početkom septembra novu poruku predsjednici Hrvatske.


- Da ne govori o hiljadama radikala, ekstremista, potencijalnih terorista u BiH. Nedavno je digla taj broj na 10 hiljada. Kakva je to poruka predsjednice koja govori da će Hrvatska pomoći BiH i njenim ambicijama da pristupi Evropskoj uniji. Zašto bi EU primila nekoga ko ima 10 hiljada potencijalnih terorista? Zašto bi neko investirao u BiH ako u njoj ima 10 hiljada potencijalnih terorista? Zašto bi neko došao u turizam očekujući da neko od tih 10 hiljada potencijalnih terorista negdje stavi bombu, rekao je Izetbegović.


A Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom intervjuu za N1 je pojasnila:


- Ovo što je gospodin Bakir Izetbegović izrekao ja u pravilu ne volim komentirati druge političare ovako javno. Mislim da to nije korektan odnos niti je to način na koji se komunicira, ukoliko ima problema sa bilo kojom izjavom treba podignuti telefonsku i razgovarati ili tražiti sastanak. Ja jesam govorila o tisućama terorista, međutim nisam već davno spominjala nikakve brojke niti su one u ovom trenutku bitne zato što je i jedna potencijalni radikalizirana osoba prijetnja sigurnosti.

 

Video prilog N1 pogledajte OVDJE.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI