ŠTA ĆE ODLUČITI VUČIĆ

Nastavlja se šarada: Šešelj dobio poziv Haškog suda, a evo kako je on odgovorio...

Front 20.09.17, 18:19h

Nastavlja se šarada: Šešelj dobio poziv Haškog suda, a evo kako je on odgovorio...
U saopćenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici Apelacionog vijeća, njegove interese će zastupati pričuvni advokat određen po službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo u vezi sa zaštitom procesnog prava



 

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da se ne planira vratiti u Haag na žalbeni postupak, te odbacio ideju da mu sud u tom slučaju prinudno odredi advokata.


Šešelj je rekao srbijanskim medijima da se neće vraćati svojevoljno u Haag, te je pojasnio da mu sud može odrediti samo “pričuvnog advokata”, koji, kako je rekao optuženi, “nema pravo zastupanja”.


- Bio sam u Haagu 12 godina i nisu mogli dokazati bilo kakvo djelo, nisu me mogli osuditi - rekao je Šešelj i dodao da se u Haag jedino može vratiti ako ga “izruči režim Aleksandra Vučića”.


Mehanizam za međunarodne tribunale pozvao je Šešelja ove sedmice da se u narednih deset dana izjasni hoće li prisustvovati sjednici Apelacionog vijeća tog suda.


U saopćenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici Apelacionog vijeća, njegove interese će zastupati pričuvni advokat određen po službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo u vezi sa zaštitom procesnog prava.


Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze, ukoliko ne bude mogao da putuje u Haag.


Krajem marta 2016. godine, Haški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine.


Većina članova Vijeća zaključila je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačkanje u periodu od augusta 1991. do septembra 1993.


Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu u augustu iste godine, te zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim ili da se postupak obnovi pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije osnovane da okonča rad Haškog tribunala.


Tužilaštvo je navelo da Prvostepeno vijeće nije dalo obrazloženje za svoje zaključke o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu te poticanju zločina, kao i da nije pravilno cijenilo sve dokaze, javlja BIRN.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI