ZLOUPOTREBA PRAVA NA VIDJELU, HOĆE LI KRIVAC BITI KAŽNJEN?

Evo ko je kriv što su građani BiH umjesto utakmica Eurobasketa gledali crne ekrane...

Mediji 20.09.17, 17:39h

Evo ko je kriv što su građani BiH umjesto utakmica Eurobasketa gledali crne ekrane...
Udruženje kablovskih operatera Bosne i Hercegovine (AKOP) upozorava javnost i institucije BiH na zloupotrebu TV prava na prenose sportskih događaja. Ta zloupotreba se u protekle tri sedmice posebno vidjela u prisiljavanju operatera da umjesto prenosa utakmica Evrobasketa građanima ponudi crne ekrane.

 

 

Udruženje kablovskih operatera Bosne i Hercegovine (AKOP) oglasilo se povodom Evropskog prvenstva u košarci koje je održano u Turskoj.


Povod za njihovo reagovanje je činjenica da su mnogi građani BiH bili uskraćeni za prenose utakmica sa ovog prvenstva.


U saopštenju koje možete pročitati u nastavku traže da se pronađu krivci za takvo stanje.


Udruženje kablovskih operatera Bosne i Hercegovine (AKOP) upozorava javnost i institucije BiH na zloupotrebu TV prava na prenose sportskih događaja. Ta zloupotreba se u protekle tri sedmice posebno vidjela u prisiljavanju operatera da umjesto prenosa utakmica Evrobasketa građanima ponudi crne ekrane. BiH je jedina država u Evropi kojoj se to dogodilo.
U državama iz okruženja – Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj navedene utakmice su uživo prenosile domaći TV kanali. U BiH je to pravo domaćim televizijskim kućama bilo uskraćeno, pa su građani bili onemogućeni da prate Evrobasket. Tačnije, od 1 200 000 domaćinstava u BiH, samo 370 000 imalo je mogućnost praćenja utakmica, a ostalih 800 000 domaćinstava (ili 2/3 države) bili su u mraku.


Do ovoga je došlo zbog zloupotrebe TV prava na prenose sportskih sadržaja tako što je ekskluzivno pravo emitovanja putem zemaljskih predajnika u BiH kupila luksemburška kompanija “United meda” iako nema nijednog zemaljskog predajnika u BiH.


Shodno tome, ne emituje nijedan zemaljski/terestrijalni TV signal.


Bez obzira na to “United media” nije htjela prodati zemaljska TV prava na Evrobasket nijednoj domaćoj TV stanici koja svoj program emituje zemaljskim putem. Zato su za BiH kupljena prava za zemaljsko emitovanje ostala zaključana u fioci i nisu omogućena građanima, a pokušaji domaćih televizija da otkupe prava i emituju utakmice bili su ignorisani.
Pravo na praćenje prenosa uživo važnih događaja od interesa za javnost osnovno je ljudsko pravo i zagarantovano je 10. članom Evropske konvencije o ljudskim pravima, a ono je građanima BiH evidentno uskraćeno.


Evropska rezolucija o prekograničnom emitovanju (potpisale su je sve države Evrope kao i BiH) u članovima 9. i 9.a daje svakoj državi pravo da za prenose događaja koji su u javnom interesu može na teritoriji svoje države preuzeti sve mjere ograničenja u posjedovanju ekskluzivnih prava, što naša država evidentno nije iskoristila u korist građana.
AKOP BiH je u ime kablovskih operatera Bosne i Hercegovine uložio sve razumne napore, da do crnih ekrana ne dođe. Dodatno su, istaknute članice AKOP-a BiH, obezbijedile novac za domaće TV kuće da se pomenuta prava za Evrobasket kupe da bi svi građani BiH mogli gledati prenose utakmica, nevezano u kom dijelu BiH žive, ili za nacionalnost i izbor reprezentacija koje žele gledati. No, i pored tog napora crni ekrani su se dogodili.


Uskraćivanje prenosa Evrobasketa nesporno predstavlja ugrožavanje javnog interesa države i građana BiH te primjer nedozvoljenog zatvaranja tržišta u BiH. Zato u AKOP-u očekujemo da će se nakon ovog događaja utvrditi ko su oni koji su mogli i trebali spriječiti “United media-u” dazaključa prava u fioku da ne bi došlo do crnih ekrana. Odgovornost zbog nečinjenja je veća zbog činjenice da je kompanija “United media” (koja je nedozvoljenom kupovinom prava prouzrokovala crne ekrane) već dva puta kažnjavana od Konkurencijskog savjeta BiH zbog zloupotrebe  dominantnog položaja na području prenosa sportskih događaja visoke gledanosti. Radi se, podsjećamo, o kompaniji koja već pet godina nije izvršila pravosnažne presude Suda BiH koji joj nalaže da prekine sa gore navedenim zloupotrebama.


AKOP u BiH u ime svojih članica – kablovskih i IP operatora u BiH – izražava puno razumijevanje potrebe za sportskim prenosima namijenjenim svim generacijama ljubitelja košarke širom BiH, koje su odrastale uz svjetske legende ovog sporta: Krešom Ćosićem, Mirzom Delibašićem, Draženom Petrovićem, Draženom Dalipagićem i svim onim zlatnim reprezentativacima koje su taj sport napravili životnom potrebom i navikom građana cijele ove regije, a samim tim i BiH.


Uz to ne zaboravljamo da je prvi evropski klupski prvak sa teritorije bivše Jugoslavije bila upravo sarajevska Bosna, predvođena Bogdanom Tanjevićem, prije uspjeha Cibone, Jugoplastike i Partizana.


BiH je bila prva u široj regiji koja je dala Evropskog klupskog prvaka u košarci i neprihvatljivo je da bude prva i jedina država u Evropi kojoj se oduzima pravo gledanja prenosa košarkaških utakmica.


Stoga pozivamo javnost i institucije BiH da se utvrdi ko nije postupao sa dužnom pažnjom i nije izvršio obaveze iz svoje nadležnosti, čime je omogućio da se ekrani zatamne tokom prenosa utakmica, kaže se u saopštenju AKOP-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ljk)

BLIN
KOMENTARI