DVIJE GODINE ZADRŽANA OBJAVA

Dragan Čavić najavio krivičnu prijavu protiv odgovornih u 'Službenom glasniku'

Front 20.09.17, 16:25h

Dragan Čavić najavio krivičnu prijavu protiv odgovornih u 'Službenom glasniku'
Čavić je na pres-konferenciji rekao da je vjerovatno neko od nadležnih u "Službenom glasniku" po nečijim pritiskom gotovo dvije godine zadržavao objavu odluke, a da nadležno tužilaštvo u istrazi treba da utvrdi ko je za to odgovoran, jer "ova referendumska priča nije završena"



 

Lider NDP-a Dragan Čavić podnijet će naredne sedmice krivičnu prijavu protiv osoba u “Službenom glansiku RS-a” koje su svojim (ne)činjenjem spriječavale stupanje na snagu usvojenih odluka Narodne skupštine RS-a.


Tu prvenstveno misli na skupštinsku odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još 2015.godine. Odluka  o tom referendumu je tek danas objavljena u “Službenom glasniku RS-a”, a predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je najavio da će biti suspendovana na jednoj od narednih sjednica entitetskog parlamenta.


Čavić je na pres-konferenciji rekao da je vjerovatno neko od nadležnih u "Službenom glasniku" po nečijim pritiskom gotovo dvije godine zadržavao objavu odluke, a da nadležno tužilaštvo u istrazi treba da utvrdi ko je za to odgovoran, jer "ova referendumska priča nije završena". 


Kaže da je evidentno da vladajuća entitetska koalicija izgnoriše zakonske i ustavne obaveze kada su u pitanju odluke Narodne skupštine RS-a, a najavom suspenzije “potvrđuju još jednu kapitulaciju, a nanose štetu RS”.


-Insistirat ću da se pravosuđe bavi onim osobama u 'Službenom glansiku' koje nisu provele zakonsku obavezu objave usvojenih skupštinskih odluka i koje su učestvovale u sprečavanju objave skupštinskih odluka – rekao je lider NDP-a.


Ističe da “Službeni glansik RS-a” još uvijek nije objavio ni odluku Ustvanog suda RS-a u vezi s sastavom Komisije za provođenje referenduma, odnosom vetom Kluba Bošnjaka, čime će se kompletirati sve odluke u vezi s referendumom.


Čavić je podsjetio da je opozicija na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta kao jedan od tri uslova imala i zahtjev za objavu ranije usvojenih skupštinskih odluka.


Podsjetio je i na Dodikove tvrdnje na sjednici 2015. godine, među kojima i onu da “garantuje da će biti održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH”.


Opozicija u RS-u nije glasala za odluku o referendumu, a Čavić tvrdi da je Dodik "obesmislio" referendum kao najveći demokratski čin.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI