Nakon što je na Dobrinji osvanuo plakat sa Pavelićem

SDP BiH: Ovo je povampireni fašizam! Šta je sljedeće? Hapšenje i proganjanje drugačijih?!

Front 20.09.17, 12:33h

SDP BiH: Ovo je povampireni fašizam! Šta je sljedeće? Hapšenje i proganjanje drugačijih?!
Iz SDP-a podsjećaju građane Sarajeva i BiH da su ustaše, uz četnike i pripadnike Handžar divizije, u toku Drugog svjetskog rata bile na strani okupatora nacističke Njemačke i fašističke Italije, te da su u tom periodu činili monstruozne zločine

 

 Odbor za afirmaciju i zaštitu antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine Socijaldemokratske partije BiH najoštrije je osudio nedavne provokacije u sarajevskom naselju Dobrinja, koji pamfletima veličaju i propagiraju poražene nosioce najcrnje fašističke ideologije iz Drugog svjetskog rata.

 

Iz SDP-a podsjećaju građane Sarajeva i BiH da su ustaše, uz četnike i pripadnike Handžar divizije, u toku Drugog svjetskog rata bile na strani okupatora nacističke Njemačke i fašističke Italije, te da su u tom periodu činili monstruozne zločine.

 

Zato je, kaže se u saopćenju te stranke, veličanje takvih ideologija uvredljiva i ujedno opominjuća činjenica da živimo u doba povampirenog fašizma. 

 

- Krenulo je s imenima ulica i škola, izjavama o ''poraženom antifašizmu'', da bi sve kulminiralo s ovim sramnim pamfletima. Šta je sljedeće na redu, možda hapšenja i proganjanja drugih i drugačijih. Drage građanke, dragi građani i poštovani antifašisti, osudimo ovaj, kao i sve druge pokušaje rehabilitacije i propagiranja nazadnih ideja, ljudskom rodu najvećeg neprijatelja – fašizma. Recimo svi jasno i glasno ne strahu, ne mraku, ne nacionalizmu, ne šovinizmu, ne fašizmu - pozvali su iz SDP-a. 

 

Očekuju i zahtijevaju od nadležnih institucija učinkovitu istragu te oštro sankcionisanje počinitelja.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI