U Hrvatskoj objavljeni ekskluzivni dokumenti

Ko kome podmeće: Špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike?!

Front 19.09.17, 13:24h

Ko kome podmeće: Špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike?!
Kako se navodi u tekstu, Nacional je dobio uvid u više tajnih izvještaja bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, koji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH

 

 

U najnovijem broju hrvatski politički magazini Nacional tvrdi da tajni izvještaji OSA-e otkrivaju kako "medijskoobavještajnim podmetanjima Bakir Izetbegović potkopava i testira hrvatskog premijera".

 

Kako se navodi u tekstu, Nacional je dobio uvid u više tajnih izvještaja bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, koji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH.


U tekstu se dalje ističe i sljedeće:


"OSA  bi nominalno trebala štititi državne interese BiH-a, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Međutim, izvješća te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OSA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH-a. OSA nije jedina državna institucija u BiH-u kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda".

 

Naciona tvrdi da OSA špijunira hrvatske firme, prisluškuju telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta, pozivajući se na OSA-in dokument od 27. februara 2017. godine u kojem je riječ o dokapitalizaciji Rudnika boksita d.o.o. Posušje.


OSA je, prema tvrdnjama Nacionala, zainteresovana za izvještaje za više privrednih dešavanja u Hrvatskoj, posebno za ona koja mogu utjecati na privredni život unutar BiH, a tvrdi se i da je OSA zainteresovana za HEP i njegovo moguće širenje na regiju.

 
Osim toga, u tekstu se ističe i "želja da se podijele Hrvati u BiH i da se tako stvori klima opće korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim nivoima vlasti te time pokuša diskreditovati rješavanje hrvatskog pitanja u BiH".


Autor teksta Berislav Jerinić navodi sljedeće:


"Postaje sve očitije da su Hrvati u BiH jedini iskreno zainteresirani za euroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH. Republika Srpska u potpunosti se vezala uz Rusiju, dok je politika Bakira Izetbegovića naglašeno ovisna o politici Saudijske Arabije, Katara, Reccepa Tayyipa Erdogana i Turske koja se sve više odmiče od EU i NATO-a."

 

Nastavak teksta možete čitati u printanom ili digitalnom izdanju Nacionala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI