povodom golgote Rohingya muslimana

Pismo Munire Subašić: Krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno zato što se zove drugačije

Hronika 13.09.17, 16:15h

Pismo Munire Subašić: Krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno zato što se zove drugačije
Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić uputila je pismo H.E. Aung San Suu Kyi, kao i UN-ovim ambasadama, povodom progona Rohingya muslimana. Njeno pismo prenosimo u cijelosti...

 

 

Poštovana Aung San Suu Kyi,


Obraćam Vam se kao majka Srebrenice i borac za istinu i pravdu, te kao žena koja je izgubila više od 22 člana porodice tokom genocida počinjenog u Srebrenici, Bosni i Hercegovini. Obraćam Vam se u ime pravde i u nadi da ćete moj apel shvatiti kao krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri. 


Vjerujem da ste upoznati sa ratom u Bosni i Hercegovini tokom 1992.-1995. i genocidom u Srebrenici, te da ste vidjeli slike i progon nevinih, posebno žena i djece, i ubijenih. Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa kako bih tražila istinu i pravdu za žrtve. 


Ovih zadnjih sedmica te slike su mi opet postale svakodnevne noćne more jer u Vašoj zemlji trenutno se progone i ubijaju nevini ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane. 

 

rohinja-muslimani-1


Vi, kao majka i dobitnik Nobelove nagrade, bi trebali znati da svaki život, a posebno dječiji, je vrijedan borbe bez političkih poena i odobrenja političke stranke. Vaš glas je bio glasan za demokratsku borbu svoje države, danas bi trebao biti glasniji protiv progona, ubijanja, etničkog čišćenja i genocida nad Rohingya muslimanima. 


Apelujem da uradite sve u Vašoj moći da se progon i ubijanje nevinih ljudi zaustavi, omogućite im mir i slobodu da žive kao Vaši sugrađani.


Vrijeme je da opravdate svoju Nobelovu nagradu jer u takvim vremenima čovjek se ocijeni za svoja dobra djela, principe i uvjerenja, ne tokom vremena mira.


Sa ovim apelom, apelujem i na Vašu vladu i međunarodnu zajednicu da spriječe ubijanje i patnju Rohingya muslimana, ne smijemo dozvoliti da rušimo i ovo malo dostojanstva što nam je ostalo.

S teškim srcem,
                   

Munira Subašić
Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa    

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI