KLIJENT U BOLNICI

Suđenje za zločin na 'tuzlanskoj Kapiji': Ponovo odgođeno ročište u predmetu 'Novak Đukić'

Hronika 08.09.17, 17:07h

Suđenje za zločin na 'tuzlanskoj Kapiji': Ponovo odgođeno ročište u predmetu 'Novak Đukić'
Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne 

Viši sud u Beogradu ponovo je odgodio ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen Novak Đukić zbog zločina počinjenog na “tuzlanskoj Kapiji”, s obzirom da se nalazi na liječenju.

 

Đukićev advokat Milorad Konstantović kazao je da je ročište odgođeno jer se njegov klijent nalazi u bolnici.

 

“Sud je od bolnice zatražio informaciju o tome kada bi Đukić mogao biti pušten, da bi se zakazalo novo ročište”, rekao je Konstantinović.

 

Konstantinović je u spis uložio medicinsku dokumentaciju i naveo da njegov klijent pati od više zdravstvenih problema.

 

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na “Kapiji” kada je ubijeno više od 70 osoba.

 

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH - zbog pogrešne primjene zakona - ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

 

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

 

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

 

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Đukićevi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita, tvrdeći da njihov klijent nije imao fer suđenje.

 

Srbija i BiH su 2010. godine potpisale sporazum prema kojem je moguće preuzimanje pravosnažnih presuda.

 

Višestruke odgode u preuzimanju izvršenja kazne u Đukićevom slučaju više puta su kritizirale žrtve iz BiH, kao i glavni haški tužilac Serge Brammertz, prenosi Birn.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI