PROTEST UDRUŽENJA 'BH NOVINARI'

Bahati, primitivni, neprofesionalni: Ko vrši pritisak na medije u izvještavanju oko Gordane Tadić i Ružice Jukić?

Hronika 08.09.17, 16:05h

Bahati, primitivni, neprofesionalni: Ko vrši pritisak na medije u izvještavanju oko Gordane Tadić i Ružice Jukić?
Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti BiH da komunikaciju sa novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo građana da budu informirani o pitanjima od značaja za sigurnost građana

 

 


Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje bahato, primitivno i neprofesionalno ophođenje čelnih ljudi Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine prema novinarima i medijima, koji su pratili press konferencije i izvještavali o događajima povezanim sa navodnim prisluškivanjem Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice BiH i Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV –a.    


Nedopustivo je da se javni istupi i institucionalni sastanci najodgovornijih osoba u Tužiteljstvu BiH i VSTV koriste za etiketiranje novinara Oslobođenja, portala Žurnal.info i BN TV, da se javno pravi zlonamjerna anliza njihovih medijskih sadržaja,  krši pravo na privatnost ili da se cijela novinarska zajednica pokušava uvući u pravosudni rat i manipuliranje informacijama i dokumentima  jedne ili druge strane u ovom sukobu. 


Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti BiH da komunikaciju sa novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo građana da budu informirani o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.  
   

U ovom se trenutku samo protiv novinara Josipa Šimića vodi istraga zbog sumnji da je  krivotvorio službena dokumenta i prekršio Krivični zakon Federacije BiH. UO BH novinara očekuje transparentan rad i zakonito postupanje pravosudnih institucija Kantona Sarajevo prema osumnjičenom Šimiću, kao i otvorenu, profesionanlnu i blagovremenu komunikaciju sa svim drugim novinarima i medijima u BiH, ne samo pravosuđa Kantona Sarajevo. već i svih drugih pravosudnih institucija, sigurnosnih organa i agencija u BiH.
 

Istovremno, UO BH novinara poziva novinare i medije u BiH na oprez i poštivanje profesionalnih standarda prilikom plasiranja informacija i dokumenata dobijenih putem „neimenovanih izvora“.  Profesionalna etika i dodatna provjera informacija, posebno onih vezanih za aktuelnu pravosudno – sigurnosnu aferu i političke sukobe, najbolja su brana manipulacijama, te jedini način očuvanja vjerodostojnosti i ugleda medija pred građanima BiH, navodi se u saoštenju Upravnog odbora Udruženja /udruge BH novinari. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI