VIDEO/ KRALJEVSKE I OBIČNE HADŽIJE

Esad Duraković: Kriteriji su pogrešni... Kada povlasticu 'kraljevskih hadžija' koriste premijeri, taj hadž nije ispravan!

Front 07.09.17, 22:17h

Esad Duraković: Kriteriji su pogrešni... Kada povlasticu 'kraljevskih hadžija' koriste premijeri, taj hadž nije ispravan!
- Kriteriji po kojima se odabiru kraljevske hadžije potpuno su pogrešni, jer tamo odlaze i koriste tu povlasticu premijeri, oficiri, profesori, direktori, dakle sve one kategorije koje mogu to svojim sredstvima platiti, pojasnio je bh. akademik Esad Duraković

 

Gostujući večeras u Dnevniku TV1, bh. akademik i profesor Esad Duraković osvrnuo se na tekst koji je napisao za portal Vijesti.ba, a u kojem je govorio o "kraljevskim i običnim hadžijama". 


Na ovaj tekst uslijedile su brojne reakcije, a prof. Duraković je sve to ovako prokomentarisao:


- Meni su poznate dvije reakcije. Jedna je reakcija od strane bivšeg reisa Mustafe Cerića i druga je u časopisu Stav od strane izvjesnog Hamze Ridžala. Ja nisam reagirao na to zbog dva razloga. Prvo, gospodin Cerić ne postoji u nauci. Ja sam naučnik, njega nema u nauci. On se u posljednje vrijeme bavi politikom na jedan karnevalski način, tako da njega javnost više ne uzima ozbiljno. Dakle, on nije relevantan sagovornik. Ridžal Hamza je vrlo mlad čovjek koji bi vjerovatno volio da ga ja javno oslovim i da stupim s njim u polemiku, ali ga također ne smatram kompetentnim. Ima samo jedna stvar koju bih želio da podvučem. I jedan i drugi krivotvore moj tekst pa mi imputiraju da ja tvrdim, što nije tačno, da niko nikome ne može platiti hadždž, da sin ne može platiti ocu, što nije tačno. Suština mog teksta je u tome da su kriteriji po kojima se odabiru kraljevske hadžije potpuno pogrešni, jer tamo odlaze i koriste tu povlasticu premijeri, oficiri, profesori, direktori, dakle sve one kategorije koje mogu to svojim sredstvima platiti. Takvim ljudima po mom uvjeranju taj hadždž nije ispravan i ja sam protiv toga.


Bh. akademik večeras je govorio o Vučićevoj posjeti BiH i prijateljskim porukama koje su se tom prilikom mogle čuti, o izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o deset hiljada selefija u BiH i radikalizaciji Bošnjaka, o islamofobičnim porukama koje stižu iz Evrope, a osvrnuo se i na tvrdnje Dragana Čovića o organizovanom naseljavanju Arapa u BiH.


- Čudi me da Čović o tome nije ranije govorio. Ja sam o pitanju naseljavanja Arapa i kupovanju grunta govorio više puta. Ne samo Arapi, na isti način bih govorio da bilo koji strani državljani kupuju bosanski grunt, jer to je najvažniji resurs. Mi smo strancima prodali najvrijednije što imamo, tlo pod nogama. To se ne radi i to je vrlo kratkovido. Ja sam za turizam, neka dolaze turisti, ali da nam ne kupuju zemlju. Bio bih na isti način rezolutan da je u pitanju bilo koji drugi narod, rekao je akademik Duraković.


Više pogledajte u prilogu TV1... 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)