OPTUŽBE NA RAČUN ELVIRE DILBEROVIĆ

Sabina Ćudić kritizirala ministricu obrazovanja: Šutite i ponašate se kao da postoje 'naša' i 'njihova' djeca!

Front 07.09.17, 13:07h

Sabina Ćudić kritizirala ministricu obrazovanja: Šutite i ponašate se kao da postoje 'naša' i 'njihova' djeca!
Čudić ističe kako se na terenu provodi etničko čišćenje, a institucije se ponašaju kao da postoje 'naša' i 'njihova' djeca

 

 

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Čudić upozorila je da se svakog septembra u različitim gradovima širom zemlje ponavljaju priče o diskriminaciji djece po etničkoj i vjerskoj osnovi te optužila ministricu obrazovanja u Vladi FBiH Elviru Dilberović da nije uradila ništa da napravi bilo kakav iskorak "ka prekidu prakse segregacije i diskriminacije u našoj zemlji".


- Ministarstvo obrazovanja i nauke nema nijedno drugo stvarno zaduženje osim koordiniranja i neke vrste institucionalne pozicije za političko pregovaranje na različitim nivoima u svrhu poboljšanja statusa đaka i osiguranja pristupa obrazovanju bez diskriminacije - navodi Čudić u saopćenju za javnost Naše stranke i ističe primjera diskriminacije u Kiseljaku i Tramošnici na koje, kako navode, federalna ministrica nije reagirala.


Čudić dodaje kako se "na terenu provodi etničko čišćenje, a institucije se ponašaju kao da postoje 'naša' i 'njihova' djeca".


- Sarajevska javnost ne zna ili neće da zna da problem bojkota nastave u Konjević Polju kod Bratunca i u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša nije okončan. Ne zna i neće da zna da su pravosudne institucije nepravilno tumačile Zakon o zabrani diskriminacije u ovim slučajevima, jer sudije na osnovnim sudovima nisu obučene za primjenu ovog Zakona. Ne znaju ili neće da znaju da ovdje nije samo riječ o upisivanju naziva 'bosanskog jezika' u knjižice, već je riječ o sistemskoj diskriminaciji u ulaganju u naučno-tehnička pomagala, osiguranje kadrova i podršku područnim školama gdje žive nevećinske zajednice u RS-u - navodi Čudić u saopćenju za javnost Naše stranke i proziva SDA što od svog kadra - Elvire Dilberović nije zatražila da podnese ostavku, jer "nije ni otišla na mjesta gdje se posljednjih godina lomi priča o segregaciji, diskriminaciji i obrazovanju u BiH".


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI