LIDER POKRETA 'ODGOVOR'

Ćamil Duraković pozdravlja Vučićevu izjavu o genocidu: Šta zna Dodik ili Ivanić kako je biti Srbin?!

Front 06.09.17, 20:11h

Ćamil Duraković pozdravlja Vučićevu izjavu o genocidu: Šta zna Dodik ili Ivanić kako je biti Srbin?!
- Ne žalim što Vučić danas obećava pomoć opštinama gdje žive Srbi u entitetu Federacija BiH. Smatram da je dosta politike u kojoj se svi uvijek okreću onim 'većinama' gdje im je lako, ističe Duraković

 

 

Ćamil Duraković, lider pokreta "Odgovor", pozdravio je izjavu Aleksandra Vučića da je genocid pravna kategorija, smatrajući da je upravo srebrenički genocid zločin koji je na taj način okvalifikovan najvišim sudskim instancama u svijetu i da prostora za negiranje nema.


"Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdili su kvalifikaciju zločina genocida. Pred MSP-om Jugoslavija je proglašena krivom za nesprečavanje genocida, na tom tragu danas predsjednik Vučić čini iskorak - prihvatajući ove pravne kategorije. Također, ne može i ne smije biti kolektivne krivice srpskog naroda. Za genocid je kriva i odgovorna politička i vojna struktura koja je logistički i ideološki organizovala i pomogla genocid u julu 1995. godine, te pojedinci po komandnoj i individualnoj odgovornosti", kazao je Ćamil Duraković.


"Ne žalim što Vučić danas obećava pomoć opštinama gdje žive Srbi u entitetu Federacija BiH. Smatram da je dosta politike u kojoj se svi uvijek okreću onim 'većinama' gdje im je lako. Šta zna Milorad Dodik ili Mladen Ivanić kako je biti Srbin, pa to bolje znaju povratnici u Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo. Bošnjaci-povratnici i Srbi-povratnici imaju mnogo toga više zajedničkog, nego oni i foteljaši iz Banje Luke", dodaje Duraković.


"Opet ću pozvati predsjednika Izetbegovića da razmisli o inicijativi za zajedničku Deklaraciju sa Vučićem o zaštiti bosanskog i srpskog jezika. Nemojte zaboraviti, obrazovni sistem Srbije priznaje predmet bosanskog jezika sa elementima nacionalne kulture, za razliku od ekstremista iz Ministarstva prosvjete RS-a, koji bi voljeli da Bošnjaci ne idu u škole", zaključio je Duraković.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI