nova umjetnička sezona

'Kralj Lear' otvara novu sezonu Drame NPS, reditelj Diego de Brea u Sarajevu

Kultura 05.09.17, 11:56h

'Kralj Lear' otvara novu sezonu Drame NPS, reditelj Diego de Brea u Sarajevu
Iz Narodnog pozorišta ne kriju zadovoljstvo i uzbuđenje zbog početka rada u novoj umjetničkoj sezoni

 

Slovenački reditelj Diego de Brea stigao je u Sarajevo, a u Narodnom pozorištu Sarajevo postavit će jedno od najljepših djela svjetske klasične literature Shakespeareovog "Kralja Leara".

 

Iz Narodnog pozorišta Sarajevo najavili su za kraj oktobra premijeru te predstave, kojom će Drama NPS otvoriti i umjetničku sezonu 2017/18. godine.  

 

diego-de-brea-marijela-hasimbegovic

 

Uloga kralja Leara povjerena je prvaku Drame NPS Izudinu Bajroviću, a predstava će biti realizirana u kooprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS.

 

Iz Narodnog pozorišta ne kriju zadovoljstvo i uzbuđenje zbog početka rada u novoj umjetničkoj sezoni.

 

- Sa nama će sarađivati najbolji teatarski umjetnici iz regije, očekujemo veliki progres na planu izbora i ostvarenja premijernog programa. Stekli smo kredibilitet koji nas stavlja u vrh umjetničkog djelovanja i u novoj sezoni želimo podići razinu umjetničkih vrijednosti za ljestvicu više. Publika nas je zadužila ogromnim povjerenjem, moramo ići dalje sa željom da budemo još bolji, kreativniji, jači i glasniji - poručila je direktorica NPS Marijela Hašimbegović.

 

Nova umjetnička sezona Narodnog pozorišta Sarajevo bit će otvorena 15. septembra, izvedbom operete "Kneginja Čardaša".

 

kneginja-cardasa

 

Detaljnije o novoj umjetničkoj sezoni, direktorica NPS Marijela Hašimbegović:

 

Nova  umjetnička sezona 2017/18. postavlja pred  nas velike zadatke i projekte u čiju realizaciju ulazimo sa posebnom predanošću, jer ste nas vi, draga naša publiko, zadužili svojim ogromnim povjerenjem. 


U proteklim sezonama dosegnuli smo visoke umjetničke standarde i sada ih trebamo održavati, raditi još bolje i više djelujući kroz kolektivni čin stvaranja i otvaranja novih i drugačijih kreativnih prostora koji će održati svojevrsnu umjetničku nit stvorenu između vas, poštovana publiko, i Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

repertoar-septembar


I ova sezona će odisati entuzijazmom, spremnošću za dodatnim naporima u realizaciji pozorišnog repertoara koji će predstaviti  naše pozorište  kroz jedinstven estetski doživljaj, kroz novu komunikaciju između realnog i imaginativnog, realizma i apstrakcije, a u kombinaciji klasičnih i savremenih domaćih i stranih djela!!! Najbolji umjetnici regije - reditelji, koreografi i drugi, sarađivat će sa nama i  kreirati inspirativna rješenja novih naslova, sa ciljem da nas povedu u svijet novih i zanimljivih  predstava koje ćete sigurno voljeti, a koje će obogatiti naš premijerni program i podići ljestvicu našeg umjetničkog standarda za podiok više!!! 


Svjesni smo odgovornosti da putem našeg djelovanja vladamo najmoćnijim instrumentom kojem službujemo u cilju oplemenjivanja ljudskih duša i stvaranja  nekog boljeg i ljepšeg svijeta, a svakodnevnica u kojoj živimo podstiče nas da pratimo  nove izazove i djelujemo još bolje i glasnije.  


Naši ciljevi su usmjereni ka promociji pozorišne umjetnosti, očuvanju identiteta našeg kulturnog naslijeđa, promociji naših izvrsnih umjetnika, edukaciji mladih umjetnika i naše najmlađe publike,  stvaranju ambijenta i kreativnog prostora  koje vi, draga publiko, osjećate kao vaše mjesto susreta.
Sretna nam nova umjetnička sezona, i neka nam donese puno radosti!!!

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI