Kroz društva Ledo Čitluk i Sarajevski Kiseljak

Agrokor donio odluku o dokapitalizaciji Konzuma u BiH

Biznis Klub 31.08.17, 17:01h

Agrokor donio odluku o dokapitalizaciji Konzuma u BiH
Kompletan proces je vođen s posebnom pažnjom posvećenom očuvanju radnih mjesta i socijalnom osjetljivošću, a zaštita interesa uposlenika kompanije Konzum BiH je bila prioritet

 

U namjeri da snažno podrži proces transformacije i daljnje stabilizacije poslovanja Konzuma BiH, Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora je danas u Zagrebu donijelo odluku o davanju saglasnosti izvanrednom povjereniku za dokapitalizaciju Konzuma BIH u iznosu od 68.7 miliona KM kroz društva Ledo Čitluk i Sarajevski Kiseljak, saopćeno je danas.

 

Kako se navodi u saopćenju, Vijeće je također podržalo odluku da Agrokor Konzumu BiH osigura svježu likvidnost u iznosu do 29,7miliona KM. Ovim odlukama se obezbjeđuje budućnost Konzuma BiH, koja uključuje očuvanje više od 3,700 radnih mjesta i plaćanje potraživanja dobavljača, na dobrobit ukupnog gospodarstva Bosne i Hercegovine. Agrokor u cijelosti podržava strategiju Konzuma BiH za stabiliziranje poslovanja i današnjim je odlukama pokazao da je spreman dati punu podršku daljem razvoju kompanije.

 

Odlukama danas održanog Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora otvoren je put od strane Agrokora i da Mercator poduzme korake potrebne kako bi se realizirao plan unutar kojeg Mercator tokom septembra vraća 83 sadašnje trgovine Konzuma BiH pod brend Mercator.

 

Razdvajanjem Konzuma BiH i Mercatora počinje nova strategija Konzuma BiH koja će još više biti prilagođena potrebama i navikama bosanskohercegovačkih potrošača, a sve u cilju postizanja što boljih poslovnih rezultata. Unutar svoje buduće poslovne strategije, u koju duboko vjeruje, Konzum BiH će se fokusirati na trgovine male i srednje veličine. Stvaranju budućih boljih poslovnih rezultata će znatno doprinijeti i prestanak daljih obaveza plaćanja zakupa za velike trgovine Mercatora kao i obaveze održavanja istih.

 

Kompletan proces je vođen s posebnom pažnjom posvećenom očuvanju radnih mjesta i socijalnom osjetljivošću, a zaštita interesa uposlenika kompanije Konzum BiH je bila prioritet. Daljnja strategija Konzuma BiH i povratak Mercatora na tržište BiH osigurava dodatnu stabilnost i očuvanje radnih mjesta uposlenika.

 

Odluke Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora tako će obezbjediti daljnju stabilnost poslovanja. Današnje odluke su na dobrobit uposlenika, dobavljača ali i brojnih kupaca koji zahvaljujući Konzumu BiH, a uskoro ponovo i Mercatoru, imaju najširi mogući izbor kupovine po najboljim cijenama, navodi se u saopćenju.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI