GAŠENJE PRIVILEGIJA

'Arnautov zakon' uštedio državi preko 1,2 miliona KM godišnje: Kako su ograničena beskrajna primanja poslanika?

Front 31.08.17, 10:56h

'Arnautov zakon' uštedio državi preko 1,2 miliona KM godišnje: Kako su ograničena beskrajna primanja poslanika?
Podaci Vijeća ministara za prvih pet mjeseci ove godine ukazuju da će uštede tokom 2017. godine premašiti iznos od 1,4 miliona KM

 

 

Vijeće ministara BiH dostavilo je zvanične podatke koji potvrđuju da je Zakon o dopunama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je na prijedlog SBB-a usvojen u decembru 2015. godine, doveo do ušteda od tačno 1.200.779 KM u 2016., prvoj godini njegove primjene, saopćeno je iz SBB-a.


Podaci Vijeća ministara za prvih pet mjeseci ove godine ukazuju da će uštede tokom 2017. godine premašiti iznos od 1,4 miliona KM.


- Podsjećamo da se radi o prijedlogu SBB-ovog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Damira Arnauta, kojim su naknade za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima značajno ograničene, odnosno potpuno ukinute kada se komisijski rad obavlja tokom radnog vremena. Podaci Vijeća ministara BiH ukazuju da su uštede posebno značajne u Parlamentarnoj skupštini BiH (378.747 KM godišnje), Upravi za indirektno oporezivanje BiH (194.960 KM godišnje), te Ministarstvu pravde BiH (163.647 KM godišnje) - piše u saopćenju.


Svi podaci dostupni su ovdje.


Ovo je već druga privilegija koja je ugašena zahvaljujući djelovanju SBB-a u skladu sa svojim osnivačkim principima i programskim ciljevima, kao i obećanjima datim građanima, a nakon što je, također na prijedlog SBB-a, ukinut „bijeli hljeb“. Tačan iznos ušteda od „bijelog hljeba“ će biti poznat već iduće godine kada u političku mirovinu ode prva generacija političara u post-Daytonskoj BiH, koja neće imati pravo na ovu naknadu za nerad.


SBB BiH smatra da je potrebno provjeriti da li su sve institucije BiH uskladile svoje podzakonske akte sa navedenim zakonskim obavezama, a s ciljem što većih ušteda za budžet Bosne i Hercegovine. Također, pozivamo sve političke subjekte da djeluju na ovakav način, s ciljem smanjenja privilegija i jačanja ekonomske slike Bosne i Hercegovine, umjesto da mandate provode u dizanju etničkih i drugih tenzija, navodi se u saopćenju Saveza za bolju budućnost.  

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI