Pozadina (ne)privođenja novinara

Josip Šimić: Nisu me uhapsili, kao svjedok sam dao iskaz zbog prijave protiv ministra Mektića

Hronika 30.08.17, 16:18h

Josip Šimić: Nisu me uhapsili, kao svjedok sam dao iskaz zbog prijave protiv ministra Mektića
Danas sam saslušan u svojstvu svjedoka zbog krivične prijave iz februara ove godine koju sam podnio protiv Dragana Mektića. Javio sam se na razgovor po depeši tužiteljice Suade Pašić, kazao je Šimić

 

Nakon prvobitne informacije da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli Josipa Šimića, zbog sumnje na objavu krivotvorenih dokumenata, oglasili su se iz ove policijske agencije, pojasnivši:

 

- Josip Šimić nije lišen slobode, niti je priveden u službene prostorije SIPA-e. Sa navedenom osobom obavljen je informativni razgovor, nakon čega je napustio službene prostorije SIPA-e, naveli su iz ove policijske agencije.

 

Šimić je, prema ranije objavljenim informacijama, saslušan zbog sumnje da je objavljivao krivotvorene dokumente koji se odnose na navodno praćenje v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.

 

Novinar Josip Šimić je za Klix izjavio da je u tu agenciju došao dobrovoljno na poziv da da iskaz u svojstvu svjedoka radi njegove prijave protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

 

"Danas sam saslušan u svojstvu svjedoka zbog krivične prijave iz februara ove godine koju sam podnio protiv Dragana Mektića. Javio sam se na razgovor po depeši tužiteljice Suade Pašić", kazao je Šimić.

 

Naveo je da je u SIPA-i obrazlagao otkud mu pojedini dokumenti na osnovu kojih je podnio krivičnu prijavu protiv Mektića u februaru ove godine, javlja Klix.

 

Naglasio je da sa istražiteljima SIPA-e uopće nije razgovarao o spornim dokumentima koje je dostavio Tužilaštvu BiH, u kojima se navodi da je v.d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić prisluškivana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI