Nabavite karte na vrijeme

Banjalučani na XX1. Jazz Festu Sarajevo

Kultura 29.08.17, 15:49h

Banjalučani na XX1. Jazz Festu Sarajevo
Ulaznice za sve koncerte festivala mogu se kupiti na web stranici festivala www.jazzfest.ba po “friendly” cijenama koje važe do 15. septembra

 

XX1. izdanje sarajevskog Jazz Festa ove će godine u okviru glavnog festivalskog programa predstaviti četiri projekta bosanskohercegovačkih umjetnika.

 

U proteklih 20 godina u više od 100 programa Jazz Festa sudjelovalo je preko 60 muzičara iz Bosne i Hercegovine, a taj broj će biti uvećan za 43 domaća muzičara koja će održati koncerte u Domu policije 4. i 5. novembra.

 

Međunarodno uspješni muzičari Mario Batković i Dejan Terzić rođeni su Banjalučani. Batković je u rodnom gradu živio do početka rata kada seli u Švicarsku a Terzić je Banju Luku napustio u trećoj godini života kada je njegova porodica preselila u Njemačku gdje i danas živi, dok radi u švicarskom Bernu kao profesor na akademiji.

 

Mario Batković će se solo koncertom prvi put predstaviti na Jazz Festu 4. novembra, a Terziću će ovo biti četvrti nastup na u Sarajevu. Premijerno je nastupio na Jazz Festu 2003. godine, tri godine kasnije je sa svojim ansamblom Underground otvorio 10. izdanje Jazz Festa 2006, a 2007. godine je održao koncert u triju sa Mikeom del Ferrom i Enesom Seferovićem. Ove godine, na XX1. Jazz Festu, u nedjelju 5. novembra, nastupa sa svojim ansamblom Axiom kojeg čine i američki saksofonista Chris Speed, britanski basista Phil Donkin i pijanista Bojan Zulfikarpašić.

 

Osim Banjalučana Batkovića i Terzića, XX1. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2017 će predstaviti i trio En El Amor, kojeg vodi Nataša Mirković, rođena u Zenici, odrasla u Sarajevu, a već dugi niz godina živi i radi u Beču. Trio En El Amor čine još i francuski serpentist Michel Godard i američki perkusionist Jarrod Cagwin. Ovaj je koncert planiran za 4. novembar dok će narednog dana festival zatvoriti 40-člani Kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva pod vodstvom dirigenta Radeta Radovića, izvodeći koncert pravoslavne duhovne muzike.

 

Ulaznice za sve koncerte festivala mogu se kupiti na web stranici festivala www.jazzfest.ba po “friendly” cijenama koje važe do 15. septembra.

 

Kompletan program festivala uz dodatne informacije o kupovini i rezervaciji ulaznica možete naći na www.jazzfest.ba.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI