VEČERNJI LIST U AKCIJI

Ko čuva original povijesnog dokumenta: Inicijativa za povratak Povelje bana Kulina u BiH

Hronika 29.08.17, 09:47h

Ko čuva original povijesnog dokumenta: Inicijativa za povratak Povelje bana Kulina u BiH
Povelja bana Kulina očuvana je u tri primjerka. Dva se nalaze u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći primjerak, koji je ukraden u 19. stoljeću, danas je u posjedu Ruske akademije znanosti i umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Mnogi smatraju kako je upravo taj dokument original među poznatim primjercima

 

Glavni urednik i direktor Večernjega lista BiH Jozo Pavković jučer je ponovno pozvao Vijeće ministara BiH, u povodu obilježavanja 828. obljetnice od nastanka Povelje bana Kulina, da se pobrine za povratak ovoga, jednog od najvažnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti, piše Večernji list BiH.


Na manifestaciju “Večernjakov pečat” stigla je ovjerena preslika Povelje bana Kulina iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu te je predstavljena domaćoj i međunarodnoj javnosti.


“Kako smo u komunikaciji s ruskim vlastima dobili uvjeravanja kako je izvedivo da se i original ovog, za bosanskohercegovačku povijest krucijalnog dokumenta ustupi na korištenje BiH, smatramo da je Vijeće ministara BiH najpozvanije poduzeti konkretne aktivnosti u tom smjeru”, navodi se u pismu koje je Pavković uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.


Pri tome je izrazio kako Večernjak stoji na raspolaganju za pomoć u ostvarenju tog cilja “jer vjerujemo da je makar i privremeni povratak originalne Povelje bana Kulina državni interes i da se njime primarno trebaju baviti institucije države”.


No, kako bi se takvo što ostvarilo, potrebno je osigurati stroge tehničke uvjete.


“U ime Oca i Sina...”


“Ovaj dokument nastao je 29. avgusta 1189. godine i doslovno je trgovinski ugovor s Dubrovnikom čijim trgovcima omogućava slobodan rad.


“U ime Oca i Sina i Svetog Duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi, kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati s Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ... Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje”, stoji u ovom vrijednom dokumentu.


Povelja je, ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani dokument iz povijesti BiH, nego i jedan od najstarijih dokumenta kod svih južnoslavenskih naroda. No, zbog burnih povijesnih događanja, nije sačuvana u BiH.


Povelja bana Kulina očuvana je u tri primjerka. Dva se nalaze u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći primjerak, koji je ukraden u 19. stoljeću, danas je u posjedu Ruske akademije znanosti i umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Mnogi smatraju kako je upravo taj dokument original među poznatim primjercima.


BiH je uputila zahtjev za njezin povratak, no Rusija ga je odbila smatrajući kako je taj primjerak Povelje bana Kulina, prema svim pravnim uzusima, njezino vlasništvo.


Barem preslika


U povodu Dana Sarajevske županije i 60 godina Istorijskog arhiva Sarajevo, početkom svibnja 2009. bilo je planirano da se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu izloži Povelja bana Kulina, točnije jedan od njezina tri sačuvana “izvornika” iz Dubrovačkog arhiva, piše Večernji list BiH.


Državni arhiv u Dubrovniku je 2006. na posudbu Mađarskoj dao povelju ugarsko-hrvatske kraljice Marije iz 1384., no Hrvatsko arhivsko vijeće, kao savjetodavno tijelo ministra kulture Bože Biškupića, odbilo je dati saglasnost da se iz Dubrovačkog arhiva u Sarajevo na 15 dana pošalje Kulinova povelja te je ponudilo presliku, što su u Sarajevu odbili.


Nakon što Hrvatsko arhivsko vijeće nije prihvatilo tu inicijativu, direktor Državnog arhiva u Dubrovniku Ivo Orešković podnio je ostavku na tu dužnost kao osobni čin koji nije želio dodatno komentirati. Umjesto države BiH, kao i u slučaju izgubljenoga Daytonskog sporazuma, Večernji list je u zemlju trajno vratio - barem presliku.

 

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI