I Premijer FBiH 'postao političar'

Novalić o dopremijerki: Jelka Milićević je Hercegovka, a Hercegovci se rađaju kao političari!

Front 28.08.17, 12:14h

Novalić o dopremijerki: Jelka Milićević je Hercegovka, a Hercegovci se rađaju kao političari!
Na konstataciju kako se nedavno se iz oporbe moglo čuti kako je Vlada na trošarinama za ceste ‘izvukla’ osam milijardi maraka Novalić je kazao kako niti jedan pfening cestarina nije otišao nigdje drugdje nego na račun Cesta ili Autocesta

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u intervju za bh. izdanje Večernjeg lista, kazo je kako će se tek vidjeti je li Federalna vlada tehnička ili u punom kapacitetu.

 

 - S pravom mogu reći da smo sada bili vlada u punome smislu. O tome svjedoči veliki broj zakona, uredbi, odluka, pravilnika koje smo donijeli, ali i rezultati koji su postali očigledni, čak i onima koji ih pokušavaju izbrisati. No sigurno je da ne mogu procijeniti što će biti u idućih godinu dana mandata. Činjenica je da koalicija ima određenih problema, ali to nije bilo bitno drukčije od dosadašnje situacije kada je bilo više ‘optičkih’ problema u medijima, ali, moram reći, da se to nije odražavalo na rad Vlade.

 

 Mi smo svoje najvažnije reformske projekte bez problema provodili kroz sustav. Iznimka je jedino posljednji Zakon o MIO, i gotovo da se ne mogu sjetiti drugih važnih reformskih procesa koje nismo proveli. A u tehničkom smislu nije racionalno mijenjati sadašnju vladu, a postoje i tehnički problemi - naveo je Novalić.

 

Na pitanje hoće li od stranačkih lidera tražiti discipliniranje zastupnika iz razloga što zastupnici iz parlamentarne većine nisu dolazili na sjednice, zbog čega su padali važni zakoni, Novalić je istaknuo kako je već od sva tri lidera vladajućih stranaka tražio da se zatsupnici uozbilje i dolaze na sjednice parlamenta.

 

 - Meni nikako nije jasno da netko ima određenu obvezu, imenovan je, ima najveći legitimitet u društvu i da uzima sebi za pravo ne doći dva, tri, pet puta ili pak nikako. Moram priznati da nisam uspio upoznati gospodina Mesihovića koji je prije bio ministar zdravstva. Skoro tri godine dolazim u Parlament, a on je zastupnik - kazao je premijer Novalić.

 

 O tome što i koliko Vlada može na reformskom putu uraditi u idućih godinu dana, Novalić ističe kako je reformski put je utvrđen kroz 61 mjeru te da ga provode nekoliko godina.

 

  - No činjenica je da nijedna reforma, pa čak ni restrukturiranje poduzeća, ne može proći za četiri godine (...) Nećemo uspjeti sve uraditi, ali smo povukli najvažnije poteze, uz još nekoliko koje trebamo napraviti. Radi se o programu ‘tri puta tri’. Dakle, moraju proći najmanje tri reformska zakona, tri socijalna i tri infrastrukturne grupe koje bi poduprle ekonomski rast u BiH - istaknuo je Novalić.

 

 Prema njegovim riječima, sada imamo organski rast od 3,2 posto, ali nama treba 5,5 ili 6 posto. Ta tri reformska zakona vezana su uz doprinose i dohotke. Oni su ključni za rješavanja sivih tijekova novca, pojasnio je Novalić.

 

 - Mi planiramo s istim obujmom oporezovati ukupna primanja, kao što je bilo do sada, ali pri tome želimo smanjiti mogućnost odljeva novca za zapošljavanje u sivoj zoni ekonomije. Uz to se planira uvesti oporezivanje dividende s 20 posto ili ugovora o djelu - kazao je premijer.

 

 Na pitanje što će biti sa Zakonom o MIO, braniteljima, premijer Novalić je kazao kako Zakon o MIO moraju vratiti u igru jer, kako je kazao, o njegovu usvajanju ovise mirovine  za 408.000 ljudi. A kada su u pitanju branitelji, navodi kako treba donijeti zakon o reprezentativnosti i registru branitelja.

 

  - Ta tri socijalna zakona moraju biti riješena kako bismo dulje razdoblje, od 5 do 15 godina, imali socijalni mir. Ne možemo graditi ekonomski rast u zoni socijalnih nemira - istaknuo je premijer Novalić.

 

 O tome što bi konkretno za umirovljenike značilo donošenje novoga zakona, Novalić je naveo kako je mirovinski sustav nastao od tri zakona, šest uredbi.

 

  - Uglavnom, bilo je jedanaest kanala za ulazak u mirovinski sustav. Nastale su tri kategorije umirovljenika unutar jednoga sustava. Jedna je do 1998., druga od 1998. do 2009. i treća od toga razdoblja do danas - kazao je Novalić

 

 - Oni koji su se umirovili do 1998. godine loše su prošli i njihove mirovine čine 42 posto plaće. Međutim, ista učiteljica koja je u mirovinu otišla 2002. godine, njezina mirovina iznosi 52%. A oni koji su otišli u mirovinu od 2009. imaju čak 80 posto od plaće. Problem je nastao jer bi s koeficijentom 14,3, po kojemu mirovine sada dobivaju oni koji su otišli u mirovinu nakon 2009. godine, Zavod MIO otišao u propast.

 

 U potpunoj ravnoteži bi Zavod MIO bio kada bismo imali koeficijent 12,6, ali to znači smanjenje mirovina za 118.000 ljudi. Zato smo se odlučili primijeniti hibridno rješenje te predlažemo koeficijent 13,6 koji malo oduzima od mirovina onima koji su otišli od 2009. u mirovinu, dodaje 10 posto onima koji su otišli u mirovinu do 1998., a ovima u sredini ostaje na istoj razini. To bi bilo pošteno.

 

 Idući korak, ukoliko bismo nastavili sadašnji ekonomski rast, imali bismo mogućnosti povećati mirovine za 10 posto tzv. srednjoj skupini, čime bismo u cijelosti balansirali sustav mirovina. No s tim je povezano i pitanje ekonomskog rasta, trošarine i infrastrukturni radovi. Bez toga nećemo imati rasta BDP-a, a onda i mirovina s koeficijentom od 14,3. Realno, u gubitku bi bili policajci koji imaju beneficirani staž, kao i 699 umirovljenika koji sada imaju veće mirovine od plaća - pojasnio je Novalić.

 

 Na konstataciju kako se nedavno se iz oporbe moglo čuti kako je Vlada na trošarinama za ceste ‘izvukla’ osam milijardi maraka Novalić je kazao kako niti jedan pfening cestarina nije otišao nigdje drugdje nego na račun Cesta ili Autocesta.

 

 - A tako je prikupljeno i potrošeno 1,5 milijardi maraka u deset godina. Onda smo mi shvatili i da je naša pogreška što to ljudi ne znaju jer im ne pojašnjavamo gdje smo novac trošili - istaknuo je premijer Novalić.

 

 Novalić je u intervju kazao kako je menadžer te da nije klasični političar.

 

 - Ja sam očekivao racionalnost jer dolazim iz kompanije u kojoj, ako toga nemate, ne možete idući mjesec podijeliti plaću. Ovdje, međutim, nije uvijek racionalnost glavna, nego percepcija, interesi. To je ono što nisam odmah naučio. Međutim, shvatio sam da neću uspjeti ako to ne naučim, morao sam, u međuvremenu, postati političar. To kažem teška srca jer je tehnika provođenja svega politika – kazao je Novalić.

 

 Na pitanje je li dopremijerka Jelka Milićević postala političarka, Novalić je kazao kako je gospođa Milićević Hercegovka, a da se Hercegovci rode kao političari.

 

  - Gospođa Milićević je izvanredni čuvar naše financijske stabilnosti. A to najbolje potvrđuje činjenica da nakon 20 godina prvi put imamo dnevnu likvidnost proračuna. Zbog rasta ekonomije imamo bolje prihode. Prvi put imamo primarni suficit od 1950 milijardi prihoda, ali, istina je i da se netko drugi prije zadužio i mi se, nažalost, sa 712 miliona maraka moramo kreditirati. Smanjili smo dug za 50 miliona eura. Sada zaduženost nije 34,5, nego 31,6 posto. To je iza Švicarske drugi rezultat u Europi. No svjesni smo i da su ranije obveze omča oko vrata – kazao je federalni premijer.

 

 Novalić je najavio rebalans proračuna jer, kako je kazao, nema kreditiranja MMF-a.

 

  - I ako ni zbog čega, rebalans se mora zbog toga napraviti. Mi se moramo zadužiti preko vrijednosnih papira ili preko nekih drugih oblika financiranja. Kako nemamo trošarina, promijenili smo strategiju i sada hoćemo izgradnju brzih cesta financirati iz sredstava akumulirane dobiti od 200 miliona maraka javnih poduzeća. Napravili smo koncept i to će ministar Lasić vrlo brzo iznijeti pred vladu. Te prihode nismo predvidjeli u proračunu i sada treba napraviti rebalans proračuna koji treba potvrditi Parlament – kazao je premijer Novalić.

 

 Naveo je kako nakon 20 godina konačno "likvidnost proračuna i, uistinu, moram pohvaliti ministricu Milićević i njezinu konzervativnu politiku".

 

 - No imamo nekih drugih slabosti. Sada su prosvjedovali poljoprivrednici ukazujući da im se ne isplaćuju poticaji tri mjeseca. No nije slabost u riznici i proračunu, niti ministarstvu financija, nego u resoru poljoprivrede, gdje su službenici naučili podatke u riznicu unositi svakih šest mjeseci jer se obveze nisu plaćale. Ali sada je potrebno svakoga dana unositi te podatke. Mogući su takvi ‘ekscesi’, ali ih je svakim danom sve manje – kazao je Novalić.

 

 Na upit  jesu li trošarine i aranžman s MMF-om krivci i za nerealizirane infrastrukturne projekte, Novalić navodi kako aranžman nije krivac , a kao glavnog i jedinog krivca naveo je  trošarine, cestarine, putarine, kako god ih tko zvao.

 

 - Naime, povećanje trošarina na gorivo nije tražila moja Vlada, nego 2014. godine Vlada premijera Nikšića kada je vidjela da ima rupu u sadašnjem portfoliou Autocesta od 300 miliona do 2024. godine. Zbog te rupe tražila je nove trošarine, a da ostatak troši na nove programe. Inače nema gradnje. S postojećim trošarinama koje su preinvestirane, mi do 2024. moramo, kako sam rekao, pronaći novih 300 miliona. Već smo pronašli 38 miliona i ugurali u Autoceste da bismo održali tekuću likvidnost. Nove trošarine su trebale osigurati izgradnju novih dionica autoceste na koridoru Vc koje bi se za 7, 8 godina ovim tempom mogle u cijelosti izgraditi – pojasnio je Novalić.

 

 Kako navodi, jedini je problem u populizmu jer je oporba shvatila da imamo ekonomski rast od 3,2 posto, da bismo dodajući 2,3 posto iz infrastrukturnih radova previše iskočili.

 

 - I to se nije dogodilo u BiH. Zbog toga bi možda u povijest otišle neke stranke koje su do sada participirale u vlasti. Iako je destruktivno, to je logično razmišljanje oporbe, ali nije logično da četiri zastupnika iz SDA, koja je i mene nominirala, odstupe od toga i sruše program gradnje autoceste. Sada će se ponovno to pitanje vratiti u igru jer i oporba shvaća da će taj novac više koristiti budućoj, nego sadašnjoj vlasti – kazao je Novalić.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI