Očekuje da se ovim pitanjem pozabave istražni organi

Trivić: Ministar finansija RS-a krši zakon o reviziji, neophodna je istraga

Front 25.08.17, 16:05h

Trivić: Ministar finansija RS-a krši zakon o reviziji, neophodna je istraga
Ministar Tegeltija je nedavno za medije u RS-u rekao da smatra da je izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016. godinu sačinjen tendenciozno i neprofesionalno

 

Predsjednica Programskog savjeta za ekonomiju PDP-a Jelena Trivić upozorila je danas da ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija krši zakon, jer vrši pitisak na Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a.

 

-Ministrovo nije da vrši pritisak, već da sprovodi preporuke iz revizorskog izvještaja - rekla je Trivić i dodala da ne očekuje da Tegeltija podnese ostavku zbog manje iskazanog deficita u budžetu RS-a za 130 miliona KM, jer smatra da je to trebalo da uradi i ranije zbog propasti tri banke u RS-u za samo dvije godine. 

 

Ipak, očekuje da se ovim pitanjem pozabave istražni organi, kao i navodima revizije, koja je utvrdila da postoji kredit Fonda PIO, u iznosu od 16 miliona KM, koji nigdje nije evidentiran. 

 

-To nije 16 maraka, to je 16 miliona maraka koje Vlada RS-a nije prikazala, a koje su revizori konstatovali. Ovo je nevjerovatno, podići kredit, a nigdje ga ne prikazati, i time se neko od istražnih organa mora pozabaviti. To otvara prostor za sumnju da postoje još neke stvari koje su ostale skrivene od očiju javnosti - kazala je Trivić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

 

Ocijenila je i da entitetsko Ministarstvo finansija trezorskim finansiranjem Glavne službe za reviziju kontroliše ovu službu koja, zbog toga, već radi u otežanim uslovima i pod pritiskom. 

 

 Ministar Tegeltija je nedavno za medije u RS-u rekao da smatra da je izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016. godinu sačinjen tendenciozno i neprofesionalno.

 

U tom izvještaju revizori su naveli da je nepokriveni deficit budžeta RS-a u 2016. iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI