REAGIRANJE UDRUŽENJA BH. NOVINARI

Osuda javne hajke Josipa Šimića: Ponašanje ministra Mektića je primitivno i nezakonito, i zahtijeva sankcije!

Hronika 25.08.17, 14:32h

Osuda javne hajke Josipa Šimića: Ponašanje ministra Mektića je primitivno i nezakonito, i zahtijeva sankcije!
Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim javno objavljivanje zdravstvenog kartona i kršenje prava na privatnost Josipa Šimića, bez obzira je li je riječ o novinaru portala Dnevno.ba ili nekoj drugoj osobi koja ima isto ime i prezime

 

 


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje javnu hajku i diskeditaciju Josipa Šimića, novinara portla Dnevno.ba, koju je pokenuo Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, na pess konferenciji održanoj u Sarajevu početkom ove sedmice. Obraćajući se novinarima, ministar Mektić je pokazao navodni zdravstveni karton novinara Šimića i pročitao njegov kompletan sadržaj, ustvrdivši da se radi o osobi sa „ozbiljnim psihičkim poremećajem“ koja „zajedno sa Tužilaštvom BiH“ radi protiv ministra.     

 

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim javno objavljivanje zdravstvenog kartona i kršenje prava na privatnost Josipa Šimića, bez obzira je li je riječ o novinaru portala Dnevno.ba ili nekoj drugoj osobi koja ima isto ime i prezime. Medicinska dokumentacija je dio ličnih podataka i uživa zaštitu po svim međunarodnim standardima, neotuđivi je dio privatnih informacija, te u ovom slučaju ne postoji javni interes niti opravdanje za njeno publikovanje.


Ponašanje ministra Mektića je u tom kontekstu katastrofalan politički istup i ozbiljan pravni prekršaj koji zahtijeva adekvatno sankcioniranje.


Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ministar Mektić objavio navodnu medicinsku dokumentaciju novinara Šimića, kao reakciju na njegove tekstove u kojima je kritički pisao o ministrovim postupcima i njegovom radu. Ovakvo ponašanje pedstavlja politički prisak na novinara, kršenje prava na slobodu izražavanja i kritičog pisanja o Mektiću kao javnom zvaničniku.


Bahat i necivilizacijski odnos prema novinarima, prijetnje, uvrede i svađe sa medijskim djelatnicima postali su, na žalost, ustaljeni način komuniciranja ministra sigurnosti sa medijima u BiH.

 


Zbog toga, UO BH novinara javno zahtijeva od gospodina Mektića poštivanje profesionalnog i ličnog dostojanstva novinara i njihovog prava na slobodan rad. U protivnom, BH novinari će pokrenuti zakonske mehanizme zaštite novinarske profesije i svakog novinara pojedinačno od primitivnog i nezakonitog postupanja ministra Dragana Mektića, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI