Povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Fatmir Alispahić: Partizani su većinom bili bivši četnici

Hronika 25.08.17, 13:25h

Fatmir Alispahić: Partizani su većinom bili bivši četnici
Povodom prvog bh. obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, koje su organizirali Bošnjački kulturni centar i Udruga Hrvatski forum dobre volje, Alispahić je rekao da BiH još uvijek kaska za kulturom sjećanja na žrtve komunističkog režima



Bosanskohercegovački novinar i publicista Fatmir Alispahić izjavio je danas u Sarajevu da su partizani, koji su zapravo većinom bili bivši četnici, nakon oslobođenja Sarajeva 1945. godine, navodno ubili oko 3.000 Bošnjaka. 

 

Povodom prvog bh. obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, koje su organizirali Bošnjački kulturni centar i Udruga Hrvatski forum dobre volje, Alispahić je rekao da BiH još uvijek kaska za kulturom sjećanja na žrtve komunističkog režima.

 

Istakao je da istraživanje o tome treba otvoriti s akademske adrese kako bi bilo relevantno i bez dnevno-političkih špekulacija, emocija i animoziteta.

 

Vanredna profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Selma Rizvić kazala je da je ovo način da napokon naučno budu istražene činjenice o zločinima socijalističkih režima, bez manipulacije činjenicama.

 

Upitana da li u ovakvim projektima najviše učestvuju oni koji ne mogu prežaliti poraz fašizma u Drugom svjetskom ratu, odgovorila je da u tome mogu učestvovati samo naučnici i da nije bitno kakve imaju emocije o nečijem porazu.

 

Rizvić je kazala da treba osvjetliti pokrete koji su za vrijeme socijalističkog režima iz bilo kojeg razloga proglašeni subverzivnim a nisu imali krivičnih djela.

 

Na obilježavanju se trebao obratiti i bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović koji ipak nije došao.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI