Nakon što su povučeni na hitne konsultacije

Dio osoblja Ambasade Srbije danas se vraća u Skoplje

Front 24.08.17, 18:24h

Dio osoblja Ambasade Srbije danas se vraća u Skoplje
Do susreta Dačića i Dimitrova dolazi nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva, koji su u pet tačaka dogovorili principe na kojima će se temeljiti budući odnosi dvije zemlje, a prije svega da će sve eventualne nesuglasice rješavati - dijalogom

 

Dio zaposlenih u Ambasadi Srbije u Makedoniji, koji su u nedjelju povučeni na hitne konsultacije u Beograd, danas se vraća u Skoplje, prenosi Tanjug.

 

Razlog njihovog povlačenja na hitne konsultacije bit će, kako se navodi, tema sutrašnjeg susreta prvog potpredsjednika Vlade Srbije i voditelja srpske diplomacije Ivice Dačića s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim u Nišu.

 

Nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora Dačića i Dimitrova saopćeno je da će se ambasador Srbije u Skoplje vratiti 31. augusta, te da je već za sutradan dogovoren prijem kod makedonskog premijera Zorana Zaeva.

 

Do susreta Dačića i Dimitrova dolazi nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva, koji su u pet tačaka dogovorili principe na kojima će se temeljiti budući odnosi dvije zemlje, a prije svega da će sve eventualne nesuglasice rješavati - dijalogom.

 

Vučić i Dačić su posebno istaknuli da Srbija želi dobre odnose s Makedonijom.

 

U zajedničkom priopćenju navedeno je da su Vučić i Zaev u dugom i otvorenom razgovoru razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dviju država.

 

Dan nakon povlačenja svih zaposlenika iz Veleposlanstva Srbije u Skoplju, predsjednik Vučić i mnistar Dačić su u odvijenu izjavama poručili da je Beograd takvu odluku donio nakon što su nadležni državni organi ustanovili i dokazali da je protiv Srbije izvršeno obavještajno djelovanje.

 

Inače, predsjednik Vučić je razgovarao ranije danas s veleposlanicom Makedonije u Beogradu Vjerom Jovanovski Tipko i tom prilikom je obavijestio da će premijerka Ana Brnabić uputiti poziv Zaev za održavanje zajedničke sjednice vlada dviju zemalja do kraja godine u Beogradu.

 

U tom cilju predsjednik Vučić i ambasadorka su razgovarali i o skorijem održavanju Mješovitog odbora za ekonomsku saradnju.

 

Predsjednik je, kako je saopćila Pres služba, s ambasadorkom Makedonije razgovarao i o kontinuiranom unapređenju dobrosusjedskih odnosa i njegovanju tradicionalnih prijateljskih veza.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI