Objavili video

ISIL prijeti Španiji: S Allahovom voljom, Al-Andalus će opet postati ono što je nekad bio!

Hronika 24.08.17, 12:29h

ISIL prijeti Španiji: S Allahovom voljom, Al-Andalus će opet postati ono što je nekad bio!
Video je objavljen šest dana nakon napada za koje je ISIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba

 

Islamska država (ISIL) u srijedu navečer je objavila snimak na španskom jeziku u kojem prijeti  "osvetom" za osam terorista koje je ubila policija tokom prošlosedmičnih napada u Barceloni i Cambrilsu.

 

Video je objavljen šest dana nakon napada za koje je ISIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba, izvještava Xinhua.

 

Na snimku jedan borac ISIL-a, koji se predstavio kao "Al Qurtubi" na španskom govori: "Mi ćemo osvetiti masakr koji ste počinili, šta sada radite Islamskoj državi?"

 

Na snimku su i fotografije napada u Barceloni, španskog premijera Mariana Rajoya, španskog kralja Felipea VI, te Younesa Abouyaaqouba, muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pješake u Las Ramblasu, usmrtivši 13 osoba.

 

U snimku se također spominje nekadašnje muslimansko kraljevstvo Španije, koje su Španci vratili pod svoju vlast 1492. godine.

 

- S Allahovom voljom, Al-Andalus će opet postati ono što je nekad bio ... kraljevstvo Kalifata - navodi se na snimku, te se muslimane poziva da "ne zaborave krv koju je prosula inkvizicija".

 

- Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru - dodao je drugi borac ISIL-a, koji se predstavio kao "Abusalman Andaluzijac".

 

Španija se trenutno nalazi na četvrtom,od ukupno pet, nivoa  opasnosti od mogućeg terorističkog napada, iako su nakon napada u Barceloni i Cambrilsu mjere sigurnosti povećane na kolodvorima, aerodromima i mjestima gdje se okupljaju velike grupe ljudi.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI