Nakon suspenzije Bilinog polja

NSBiH napravio plan: Grbavica će postati zvanični stadion 'Zmajeva', perspektivnija je od Koševa

Sport 22.08.17, 12:11h

NSBiH napravio plan: Grbavica će postati zvanični stadion 'Zmajeva', perspektivnija je od Koševa
Razloga za ovu promjenu je mnogo, no krenimo od najvažnijeg - suspenzija Bilinog polja, koja je, makar do odluke Apelacione komisije FIFA-e, natjerala ljude iz Nogometnog saveza BiH da počnu razmišljati o alternativnom borilištu

 

Ono što je „Dnevni avaz“ pisao nakon junske kvalifikacione utakmice u Zenici između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke sada je i potvrđeno – od narednog ciklusa zvanični stadion našeg državnog tima bit će Grbavica!

 

Isto tako, reprezentacije se više neće pripremati u Zenici, već vjerovatno na Ilidži, a trenirat će na terenima FK Sarajevo u Butmiru.

 

Trening centar NSBiH ostat će na raspolaganju svim ostalim muškim i ženskim državnim timovima Bosne i Hercegovine, a poslužit će i kao mjesto za seminare, sastanke i druge slične događaje.

 

Dobar temelj

 

Razloga za ovu promjenu je mnogo, no krenimo od najvažnijeg - suspenzija Bilinog polja, koja je, makar do odluke Apelacione komisije FIFA-e, natjerala ljude iz Nogometnog saveza BiH da počnu razmišljati o alternativnom borilištu. To je bila inicijalna kapisla za zaključak da je potrebno napraviti još jedan stadion koji će zadovoljavati međunarodne kriterije. Ako ne do oktobarske utakmice s Belgijom, koju, ako FIFA ne usvoji žalbu NSBiH, ne možemo igrati u Zenici, onda za sljedeći ciklus.

 

Da je Grbavica prva opcija, bilo je jasno odmah, što je potvrdila i posjeta inspekcije UEFA-e koja je posjetila i oba sarajevska stadiona. Inspektori su procijenili da je Grbavica „perspektivnija“ od Koševa i da Savez treba tražiti rješenje na manjem, ali tipično fudbalskom stadionu, uz unapređenje neophodnih sadržaja. Također su zaključili da je Koševo veoma teško osposobiti za međunarodne utakmice, za razliku od Grbavice, u koju je u posljednje vrijeme uloženo mnogo novca i koja ima dobar temelj za daljnju nadogradnju. .


Zajedničke snage

 

No, to ne znači da je cijeli projekt jednostavan. Na Željinom stadionu potrebno je poboljšati reflektorsku rasvjetu shodno standardima UEFA-e, osigurati uvjete za siguran smještaj gostujućih navijača, popraviti travnjak, očistiti stadion kako bi se spriječilo ubacivanje tvrdih predmeta (posebno na južnoj tribini), osigurati uvjete za kvalitetan televizijski prijenos (pozicije za kamere), proširiti klupe za rezervne igrače i stručni štab, urediti unutrašnje prostorije...

 

Nije toga malo, no, uz zajedničke snage i sredstvima FK Željezničar, Nogometnog saveza BiH, ali i FIFA-e i UEFA-e, koje su zbog odličnih odnosa s rukovodstvom naše kuće nogometa do sada izdvojile ogromne sume za infrastrukturne projekte, sve bi se to moglo odraditi. Ako ne do meča s Belgijom, onda do sljedećeg ciklusa. Takav je plan, s tim što Zenica, naravno, ne bi bila potpuno otpisana, već bi poslužila za neke utakmice reprezentacije BiH.

 

Bilino polje ispunjava minimum uvjeta

 

U Bilino polje je do sada uloženo nekoliko miliona KM, ali ono ispunjava tek minimum kriterija jer su u skladu s principom centralizacije televizijskih prava za sve utakmice zahtjevi UEFA-e za modernizacijom postajali sve izraženiji. Uz finansijsku podršku UEFA-e i u saradnji s Gradom Zenica, Savez je posljednjih godina mnogo investirao u infrastrukturu stadiona (travnjak, reflektori, semafor, sistem za elektronsku kontrolu ulaza, sistem videonadzora, unutrašnje prostorije, kancelarije...).

 

Prednosti i mane Grbavice

 

- Glavni grad BiH, blizina aerodroma, optimalni hotelski kapaciteti, dobra atmosfera na terenu zbog blizine tribina, ranije započeti postupak renoviranja i modernizacije kao temelj za dodatne investicije, bolji prijem za gostujući tim.  

 

- Kapacitet koji je do daljnjeg sličan onom na Bilinom polju, blizina putne komunikacije koja predstavlja sigurnosni problem, nedostatak adekvatnog parking prostora, problematika reflektorske rasvjete, kvalitet travnjaka i prostorija.

 

Nezadovoljstvo fudbalera  

 

Još jedan, nimalo nebitan argument za preseljenje je nezadovoljstvo fudbalera. Mada to nijedan od njih neće javno reći, jer je u Zenici ostvareno mnogo važnih pobjeda, dok cijeli grad diše za reprezentaciju, činjenica je da je igračima u Trening centru monotono, naročito kada pripreme traju duže vremena. Upravo je zato selektor Mehmed Baždarević u posljednje vrijeme jedan dio priprema odrađivao u Sarajevu, gdje igrači ipak imaju raznolikije mogućnosti i ne moraju baš sve vrijeme provoditi iza kapije Trening centra.

 

Još jedan argument za napuštanje Zenice su kontinuirano visoke kazne Savezu od UEFA-e i FIFA-e. Prelaskom na drugi stadion problemi, naravno, neće biti riješeni, no procjena NSBiH je da se na Grbavici može lakše nositi s njima.

 

Čeka se odluka FIFA-e Apelaciona komisija FIFA-e zasjedala je i razmatrala žalbu Nogometnog saveza BiH na suspenziju Bilinog polja, no odluka još nije donesena. Ili jeste, ali NSBiH još nije dobio zvaničnu informaciju o tome. Tako još nije poznato hoće li se utakmica moći igrati u Zenici, ali to ne mijenja plan preseljenja u Sarajevo. Samo je pitanje kada.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI