BURA U DRUGOM ENTITETU

Okuplja se treći blok u RS-u, iz 'Odgovora' poručuju: Dodik će opet tražiti referendum, ali BiH će biti član NATO-a!

Front 20.08.17, 12:48h

Okuplja se treći blok u RS-u, iz 'Odgovora' poručuju:  Dodik će opet tražiti referendum, ali BiH će biti član NATO-a!
- Važno je da okupimo one koji podržavaju članstvo BiH u NATO-u i djelujemo jedinstveno. Važno je zbog povratka, važno je kao garant da nećemo proći još jedan genocid, važno je za mir generacija koje dolaze - poručuje Ćamil Duraković



 

Pokret 'Odgovor' okuplja treći blok u RS-u, jedini koji otvoreno podržava članstvo BiH u NATO-u, saopćeno je iz 'Odgovora'.

 

Iz pokreta 'Odgovor' poručuju da će proces končanog rješavanja statusa vojne imovine otvoriti vrata Bosni i Hercegovini u Sjevernoatlantski savez, a da trenutno na političkoj sceni RS-a niko još uvijek nije spreman za tu pozivinicu i posljedice negativnog odgovora koji bi mogao doći iz Banje Luke.

 

Zbog toga je, smatraju u 'Odgovoru', izuzetno važno raditi na okupljanju trećeg bloka koji otvoreno podržava članstvo BiH u NATO-u.
 

 

- Od 63 vojne lokacije koje treba uknjižiti 22 se nalaze u RS-u. Potrebno je ovaj proces okončati u Federaciji, gdje je uknjiženo 26 lokacija od 41. Znamo da u RS-u već godinama postoje opstrukcije po ovom pitanju, te je konačnom odlukom Ustavnog suda BiH završen pravni dio priče na konkretnom slučaju - kasarne Veliki Žep u Han Pijesku. Sada treba sačekati da se ova odluka objavi u Službenim novinama, te preduzeti radnje knjiženja - ističe se u saopćenju.

 

Istovremeno, konstatirano je da bi se taj proces mogao odužiti, uključujući i sve druge lokacije.

 

- Siguran sam da će se i ovo odužiti, a da ne govorim o istom tom putu koji će se morati preći za sve druge lokacije. Naime, i poziciji i opoziciji u RS-u odgovara ovo odugovlačenje, jer s jedne strane vrše pritisak za pitanje statusa druge državne imovine, a istovremeno se neće naći tako brzo pred davanjem odgovora NATO-u o članstvu Bosne i Hercegovine u ovom savezu. Kada taj trenutak dođe, imat ćemo jasnu polarizaciju između pro-NATO i anti-NATO političkih stranaka u BiH, a onda će vladajuće strukture u RS-u morati suočiti i s efektima svojih direktnih političkih izbora i odluka - poručio je Ćamil Duraković iz 'Odgovora'.

 

On smatra da "i dok postoje sukobi između ljevice i desnice među strankama u Sarajevu, jasno je da je minimum njihovog konsenzusa podrška članstvu naše zemlje u NATO-u".

 

- Imajući u vidu da je to temeljni garant stabilnosti i mira, te očuvanja teritorijalnog integriteta naše države, jasno nam je da je ovo najveći politički izazov ove decenije, i da moramo učiniti sve da stvorimo okolnosti u kojima će se svi lideri morati nedvosmisleno izjasniti o tome. Ja sam uvjeren da će Milorad Dodik i po ovom pitanju ići na referendum, kako bi odgovornost prebacio sa sebe na narod, te je zbog toga važno da okupimo one koji podržavaju članstvo BiH u NATO-u i djelujemo jedinstveno. Važno je zbog povratka, važno je kao garant da nećemo proći još jedan genocid, važno je za mir generacija koje dolaze - zaključio je Duraković, saopćeno je iz Pokreta 'Odgovor'.

 

(FENA/ad)
 

BLIN
KOMENTARI