DESET NAJJAČIH U BiH

Bijela lista obveznika UIO: Pogledajte koje bh. kompanije plaćaju najviše poreza i pune državni budžet

Hronika 20.08.17, 11:40h

Bijela lista obveznika UIO: Pogledajte koje bh. kompanije plaćaju najviše poreza i pune državni budžet
Pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima

 

 


Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 miliona KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine.  To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH, saopšteno je iz UIO BiH. 


Pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima. 


U tablici ispod dajemo pregled deset kompanija sa naviše uplaćenog poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine:

 

bijela-lista-uio-1


Za sve ovakve poreske obveznike u BiH Uprava za indirektno oporezivanje će u narednom periodu uvesti tzv. „Horizontalni monitoring“, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima. Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika. 


Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljujemo tzv. „Crnu list“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv „Bijelu listu“ („White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza. Inače, to je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. 


Obveznici objavljeni na „Bijeloj list“ UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.


U tablicama ispod dajemo pregled po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovici 2017. godine izvršili naveće upalet poreza da dodanu vrijednost u BiH (ukupno su uplatili 492 miliona KM):

 

bijela-lista-uio-2-i-3
bijela-lista-uio-2-i-4
bijela-lista-uio-5

 

Pored svih ostalih, upravo svi pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci  2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 miliona KM što je za 255 miliona KM ili 6,99% više u odnosu na isti period 2016. godine, navodi se u saopštenju UIO BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI