IZA EUFORIJE 23. SFF-A

Dnevnik Une Bejtović: Frustrirana sam što su nam glavne zvijezde političari, a BiH zemlja u kontinuiranoj šizofreniji!

Hronika 19.08.17, 13:55h

Dnevnik Une Bejtović: Frustrirana sam što su nam glavne zvijezde političari, a BiH zemlja u kontinuiranoj šizofreniji!
Osjećam frustraciju što su nam glavne zvijezde političari svih mogućih nivoa vlasti u BiH koji na politici straha ostaju i opstaju sve ove godine na vlasti, i koji po potrebi izvlače polugu nacionalnih interesa kako bi ostvarili političke poene. Mi smo zemlja u kontinuiranoj šizofrenoj predizbornoj kampanji

 


Una Bejtović, savjetnica za odnose s javnošću iz Sarajeva i vlasnica PR agencije "Bejtovic Communications", pisala je ovosedmični dnevnik za Radio Slobodna Evropa...


Subota, 12. avgust


Dok se Sarajevo budi poslije euforije povodom otvaranja 23. Sarajevo Film Festivala (SFF), stižu mi vijesti o gostovanju predstave "What is Europe?" nastale u produkciji Scene MESS na 30. Barskom ljetopisu i dan počinjem pripremom kratke informacije za medije. Uvijek iznova me fascinira entuzijazam naših umjetnika i umjetnica koji je obrnuto proporcionalan, čini se, ulaganjima u kulturu i umjetnost u našoj zemlji.


Volim teatar i volim predstave koje propituju našu realnost i volim što sam dio tima Festivala MESS već osam godina i što zajedno prkosimo letargiji, mediokritetstvu i otvoreno govorimo o svim društvenim anomalijama. Teatar zaista jeste ogledalo stvarnosti, a čini se i da Evropa nikad nije bila u dubljoj krizi po pitanju svog identiteta pa je ova predstava potpuno aktuelna i sigurna sam tjera na razmišljanje.


U kontekstu upravo otvorenog filmskog festivala malo podsjećanje – 1. SFF organiziran je upravo u kancelarijama MESS-a i Haris Pašović je napisao sjajan tekst o tome. Da se ne zaboravi.


Nedjelja, 13. avgust


Zahladilo je. Po običaju i nebo kišom obilježi početak festivala koji ovih devet dana naš grad stavi na filmsku mapu regije, Evrope i svijeta. Sa ekipom BHRT-a sam u kontaktu jer se trudimo ponovo malo pokrenuti i nove medije, tačnije njihov Facebook profil, na kojem želimo promovirati ono što BHRT kao generalni medijski pokrovitelj i pravi javni servis rade tokom Festivala.


Aleksandar i Benjo stalno su na vezi, kao i Vedo, i još ostala ekipa, i razmišljam kako smo neki najčudniji mentalitet koji u najgorim uslovima radi najkreativnije stvari sa najvećim mogućim entuzijazmom. I jednostavno volim biti dio takvih pozitivnih timova i projekata.


Ponedjeljak, 14. avgust


Čitam jutros vijest koja analizira gdje bh. građani i građanke mogu ili bolje reći ne mogu putovati bez viza. Poražavajuće su činjenice o sporom napretku u oblastima koje se tiču ljudskog dostojanstva kao što su radna mjesta, putovanja, obrazovni sistem, izgradnja autoputeva. A neko je za to kriv. A mi ih ne držimo odgovornim – ni kroz javno mnijenje, ni kroz izborne procese i ne činimo ništa, ili pak premalo da one koji ne rade svoj posao na izabranim mjestima zamijenimo boljim, sposobnijim, poštenijim ljudima koji misle istinsko dobro ovoj zemlji.


U prilog tome i današnja vijest da je formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv Bakira Izetbegovića. Ne ulazeći u meritum cijelog slučaja osjećam frustraciju što su nam glavne zvijezde političari svih mogućih nivoa vlasti u BiH koji na politici straha ostaju i opstaju sve ove godine na vlasti, i koji po potrebi izvlače polugu nacionalnih interesa kako bi ostvarili političke poene. Mi smo zemlja u kontinuiranoj šizofrenoj predizbornoj kampanji.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI