LIČANKA KOJA JE ZAUVIJEK OSTALA MISTERIJA

Poznati advokat otkrio do sada nepoznate detalje o Jovanki Broz: Sa sobom je uvijek nosila pištolj, zvali su je...

Nedjeljni magazin 15.08.17, 10:39h

Poznati advokat otkrio do sada nepoznate detalje o Jovanki Broz: Sa sobom je uvijek nosila pištolj, zvali su je...
A koliko je Jovanka bila odana Titu, vidjelo se tokom posjete Francuskoj, kada je otkriveno da ona sa sobom nosi oružje, jer...

 

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati ljudi koji su, nakon smrti doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, imali tu privilegiju da se nalaze u blizini njegove udovice Jovanke Broz.


Jedan od njih je advokat Toma Fila, koji se dvije i po decenije pravnim putem borio da nekadašnja prva dama ostvari svoja prava, dobije penziju, dokumenta, ličnu imovinu... Poznati beogradski advokat se u razgovoru za Newsweek.rs priseća susreta i razgovora sa Jovankom Broz - ženom koja će, po svemu sudeći, zauvijek ostati velika misterija.


Do njihovog prvog susreta došlo je nakon Titove smrti, kada je ona, povodom ostavine, došla kod Filinog oca Filote.


LIČANKA KOJA JE POSTALA SIMBOL

 

- Došla je kod nas 1983. godine, a našu kancelariju joj je, kako nam je tada rekla, preporučio Tito. Rekao joj je: ‘Ako ti se ikada nešto desi, idi kod Filote File, on se nikoga ne boji.’ Nakon smrti mog oca, željela je da ja nastavim da je zastupam. Tako je i bilo. Ona je na mene, od početka do kraja, ostavljala utisak da je žrtva. I ona jeste žrtva. A bila je prelijepa žena, imala je urođeno plemićko držanje, bila je ponosna Ličanka, osoba koja je držala do sebe... Vjerujem da bi bolje prošla da je htjela da savije kičmu i opredijeli se za nekog od pretendenata na Titov tron. Ona to nije željela, prošla je kako je već prošla, ali je upravo zbog tog svog ponosa, voljeli je ili ne, ostala simbol.


Obračun pomenutih pretendenata sa Jovankom Broz počeo je još za vrijeme Titovog života. Njena eliminacija je dugo spremana, te su zato u javnosti puštane izmišljotine poput one da je sa grupom ličkih generala spremala državni udar, kao i da je imala veliku želju da bude jugoslovenska Indira Gandi, koja je bila premijerka Indije.


Govorilo se da je sebe doživljavala kao Titovu nasljednicu, pa su čak izmišljane i priče da ga je zato trovala ili mu uskraćivala lijekove kako bi što prije umro.


Nikola Ljubičić i Stane Dolanc su tvrdili da ona uništava Maršala.


Jovanku Broz u to vrijeme posebno nije podnosio Makedonac Lazar Koliševski, koji je poznat po ideji - slaba Srbija, jaka Jugoslavija. Pošto je formalno bio „broj dva u državi“, smetalo mu je kad je ona stajala uz Tita.


Jovanka je pak Fili jednom prilikom priznala: „Nikada nisam željela da zauzmem njihovo mjesto, samo sam htjela da budem uz Tita kao njegova supruga.“


- Siguran sam da nije imala ni političke aspiracije, niti je imala odgovarajuće obrazovanje da bi upravljala državom. A nedostajao joj je i onaj najvažniji stub - okruženje koje bi je podržalo, kaže Fila.

 

Jovanka Broz i Josip Broz Tito


VOLJELA TITA DO LUDILA


A koliko je Jovanka bila odana Titu, vidjelo se tokom posjete Francuskoj, kada je otkriveno da ona sa sobom nosi oružje.


- Došlo je do incidenta - na balu je iz Jovankine torbe ispao pištolj, a obezbjeđenje je to brže-bolje pokušalo da prikrije. Tito je, dakle, imao veliko povjerenje u nju, ona je bila posljednja linija njegove odbrane, pa je zato kod sebe držala mali pištolj za likvidacije. Ako sve službe zakažu, ona je trebalo da ga zaštiti svojim životom, da pogine za njega... Ona je Tita voljela do ludila i nikako se ne može reći da je s njim bila iz interesa.


Do presudnog trenutka u obračunu „malih titića“ - kako Fila naziva one koji su pokušavali da naslijede Tita - sa Jovankom došlo je 1977. godine. To se zbilo na Brionima, pred Titov put u Kinu, kada je na važnom sastanku odlučeno da on prvi put u posjetu nekoj državi ide bez supruge. Brozova je tada ministra unutrašnjih poslova Franju Herljevića upitala šta se to zapravo dešava.


- Njegov odgovor je bio brutalan, ali i prostački. Rekao joj je: ‘Lička ku*vo, sada ćemo se obračunati s tobom. Samo još da otkrijemo tvoje veze’, navodi Fila.


Od tada, ona više nikada nije vidjela Tita jer joj to nije bilo dozvoljeno.


- Tito se potom iselio iz kuće u Užičkoj. Ona je pokušavala da dođe do njega, ali nije uspijevala. Izmišljotina su priče da je kasnije, kada je Tito bio u bolnici, došla u Ljubljanu, tražeći da je primi, a on je to, kao, odbio. On je umro, a nisu se vidjeli.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI