FOTO & VIDEO/ iza kulisa turske serije o predsjedniku BiH

Bakir i Sebija Izetbegović na setu serijala 'Alija': Osmijeh i zadovoljstvo na licima, a emocije u srcima...

Mediji 12.08.17, 19:23h

Bakir i Sebija Izetbegović na setu serijala 'Alija': Osmijeh i zadovoljstvo na licima, a emocije u srcima...
- Čitav njegov život je ustvari borba, otpor, borba sa silama koje su naoko izgledale daleko nadmoćnije u odnosu na njega. Međutim, nisu bile nadmoćne čim ga nisu slomile, kazao je Bakir Izetbegović tokom posjete ekipi serije "Alija" u Tarčinu kraj Sarajeva

 


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom posjetio je danas set na kojem se snima turska mini serija "Alija", o životu prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).


Seriju na lokacijama u Bosni i Hercegovini za tursku nacionalnu televiziju TRT od početka augusta snima turska produkcijska kuća Sancak Medya.


- Naravno da sam emotivan s ovim divnim projektom, jer me posjeća na rahmetli oca, na jedno teško vrijeme, na jedan teški život koji je on živio. Imao je jedan dinamičan i zanimljiv život, dva puta u ratu, dva puta u zatvoru. Čitav njegov život je ustvari borba, otpor, borba sa silama koje su naoko izgledale daleko nadmoćnije u odnosu na njega. Međutim, nisu bile nadmoćne čim ga nisu slomile, kazao je Bakir Izetbegović tokom posjete ekipi serije "Alija" u Tarčinu kraj Sarajeva.


Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne epizode iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti periode iz njegove rane mladosti, 1944. godine, zatim period u kojem je postao istinski vođa bošnjačkog naroda, pa sve do smrti 2003. godine. Narativ, također, tematizira i genocid nad Bošnjacima 1990-ih godina, jednu od najvećih ljudskih tragedija koja se u 20. stoljeću desila u srcu Evrope.


Izetbegović je istakao da je njegov otac Alija imao posebnu emotivnu vezu s prijateljima iz Turske.


- Pa i krvno, njegova je nana iz Uskudara, na bosanskom se kaže da krv nije voda. Mislim da jedan taj poseban osjećaj koji Turci imaju prema Aliji jeste u tome što oni prepoznaju u njemu neki sistem vrijednosti koji oni vole. Dakle, Alija je bio intelektualac, borac, hrabar čovjek. I Alija je bio musliman, ali na jedan moderan način, na način da islam može donijeti promjene svijetu u 20. i 21. vjeku, kazao je Izetbegović.


Naglasio je kako je uvijek dobro razumio oca i sve vrijeme bio uz njega.


"Bukvalno sam od prvog dana osnivanja Stranke (Stranka demokratske akcije, op.a.) bio s njim i prvi sam se i odazvao. Bio sam i prvi njegov pomagač, tako da teško mogu razdvojiti njegov privatni život, politiku i tu čitavu borbu, ja to razdvajati ne mogu", kazao je Bakir Izetbegović.

 


Ibrahim Eren, generalni direktor TRT-a, govoreći o snimanju današnje scene kojem su prisustvovali, kazao je da je riječ o Hasanu Biberu, jednom od lidera "Mladih Muslimana".


- Nakon mučenja, Biber je strijeljan, ali on nikad nije dao ime Alije Izetbegovića. Bila je vrlo emotivna scena, pojasnio je Eren.


Glumac Ismail Kilicarslan glumi jednog istražitelja, a kako je kazao, od početka je htio da glumi u ovoj sceni.


Glumac koji glumi Hasana Bibera, Baki Ciftci, istakao je da je Biber podnio sva mučenja i nije nikad htio da izda svog prijatelja Aliju.


- To je bilo prijateljstvo do smrti, dodao je Ciftci.


Lik Alije Izetbegovića utjelovit će glumci Burak Poyraz, u mladosti, i Yurdaer Okur, koji će glumiti Aliju u starijim godinama.


Alijinu suprugu Halidu glumit će Gorkem Yeltan, a sina Bakira Berke Uzrek. Sebiju, suprugu Bakira Izetbegovića, glumit će Fatos Kabasakal, a kćerku Sabinu Dilsad Celebi.

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI