nema više barijera

Šarović o problemu s taksama: Pobijedilo je strpljenje i pregovarački dijalog

Hronika 10.08.17, 15:32h

Šarović o problemu s taksama: Pobijedilo je strpljenje i pregovarački dijalog
Hrvatska je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, što je izazvalo nezadovoljstvo, a Šarović je na konferenciji za medije kazao da su u opticaju, kao rješenje, bile tarife od 100 eura i od 43 eura, o čemu se nije govorilo u javnosti

 

Bilo je nekoliko varijanti rješenja problema koje je prouzrokovalo uvođenje Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, ali je ukidanje i vraćanje starog najbolje, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Mirko Šarović.



Hrvatska je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, što je izazvalo nezadovoljstvo, a Šarović je na konferenciji za medije kazao da su u opticaju, kao rješenje, bile tarife od 100 eura i od 43 eura, o čemu se nije govorilo u javnosti.



- Ovo je najbolja opcija. Odluku nam je zvanično potvrdio i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ova mjera će sutra izaći u njihovim službenim novinama i počet će se s primjenjivanjem, a to znači da više nema nikakvih barijera - istakao je Šarović.



Kazao je da je pobijedilo strpljenje i pregovarački dijalog te zahvalio Tolušiću i ostalim kolegama iz regiona.



- Pokazali smo, zajedno s novinarima, kako se može postići opći interes kada smo svi maksimalno angažovani - naveo je Šarović.



Također, rekao je da je Hrvatska ovim potezom htjela zaštiti svoje poljoprivrednike, ali da je došla reakcija iz regiona. Najavio je da će resorni ministri regiona u narednim danima, ili na nekom od regionalnih susreta, razgovarati o ujednačavanju cjenovnika u vezi s fitosanitarnim nadzorom.



Zbog uvođenja pravilnika prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura bh. proizvođači i izvoznici tražili su kontramjere, a takav pravilnik je obuhvatao kontrolu trešanja, višanja, malina, kupina, ribizli, borovnica, brusnica, aronije, lubenica, dinja, tikvica, krastavaca, patlidžana, kupusa, kelja, karfiola, luka, prase, mrkve i celera korjenaša.



(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI