Elektroprivreda BiH

Kurspahić: Potrošnja struje povećana, ali snabdijevanje kupaca nije upitno

Hronika 10.08.17, 12:52h

Kurspahić: Potrošnja struje povećana, ali snabdijevanje kupaca nije upitno
Dodaje da se situacija svakodnevno prati, analizira i shodno prognozama, rad proizvodnih objekata se planira u skladu s očekivanim porastom potrošnje

 

Visoke temperature i korištenje klima uređaja doveli su do povećanja potrošnje električne energije - kažu iz Elektroprivrede BiH, te ističu  da su ovakvu situaciju očekivali i da snabdijevanje kupaca električnom energijom ni u kojem slučaju nije upitno.

 

Kako je Feni potvrdila glasnogovornica Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić, ukupna potrošnja kupaca električne energije od Elektroprivrede BiH tokom ljetnih mjeseci je deset posto veća u odnosu na proljetne i jesenje mjesece.

 

 - U odnosu na juli 2016. godine, potrošnja u  julu 2017. godine je povećana za 2,5 posto – kazala je Kurspahić.

 

Dodaje da, u okviru planiranja i operativnog vođenja sistema elektrana JP EPBiH, analiziraju se varijacije potrošnje kupaca i u ovisnosti od ekstremnih vremenskih prilika, te se vrše pripreme i za takve uslove.

 

 - Zbog toga ovi ekstremno topli dani ne mogu dovesti u pitanje snabdijevanje kupaca JP Elektroprivreda BiH - naglasila je Kurspahić.

 

Po njenim riječima, u posljednjih 30 dana najveća potrošnja je zabilježena 4. augusta i bila je veća za oko pet posto u odnosu na očekivanu srednju potrošnju u augustu.

 

 - Zanimljivo je da se usljed utjecaja klima uređaja u toplim vremenskim periodima, najveća potrošnja javlja u poslijepodnevnim, a ne u večernjim satima, kao što je slučaj u ostatku godine – navodi Kurspahić.

 

Ističe i da bez obzira na lošu hidrološku situaciju  u BiH i regiji, snabdijevanje kupaca koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH, nije upitno.

 

Dodaje da se situacija svakodnevno prati, analizira i shodno prognozama, rad proizvodnih objekata se planira u skladu s očekivanim porastom potrošnje.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI