Foto i video / Stigla hladna fronta

Snažno nevrijeme pogodilo Istru, u Italiji poginule četiri osobe

Hronika 07.08.17, 08:29h

Snažno nevrijeme pogodilo Istru, u Italiji poginule četiri osobe
Službe spašavanja govore o 'mnogo žrtava' tokom vikenda i upozoravaju planinare da se drže vremenskih upozorenja

 

U olujnom nevremenu na sjeveru Italije najmanje su četiri osobe poginule, a izvedeno je mnogo akcija spašavanja u planinskim područjima zemlje, objavili su lokalni mediji u nedjelju.

 

Muškarac je poginuo od udara munje u Marmoladi, najvišoj planinskoj skupini u Dolomitima, objavila je talijanska novinska agencija u nedjelju.

 

U dolini Tramontini u pokrajini Furlaniji jedna je Belgijka (41) smrtno stradala nakon što se stablo srušilo na njezin šator.


U Lombardiji žena je poginula skliznuvši s mokre pješačke staze.

 

U Cortini d'Ampezzo je također poginula žena u odronu zemljišta na njezin automobil, rekli su u subotu vatrogasci.

 

Službe spašavanja govore o 'mnogo žrtava' tijekom vikenda i upozoravaju planinare da se drže vremenskih upozorenja.

 

Vremenske prilike u Hrvatskoj su se tijekom nedjelje, sukladno najavama meteorologa, znatno pokvarile, a grmljavinski pljuskovi prvo su zahvatili sjeverni Jadran i zapad unutrašnjosti. Tijekom noći kiša se proširila i na preostali dio Hrvatske, samo je u Dalmaciji izostala.

 

Najteže je bila pogođena Istra, koju je u večernjim satima nedjelje zahvatilo iznimno snažno olujno nevrijeme. IstraMet je objavio brojne fotografije i snimke čitatelja, koji svjedoče o jačini oluje. Vjetar je mjestimice puhao brzinom većom od 100 km/h te je rušio stabla, a u velikom dijelu Istre zbog silnih udara gromova došlo je i do nestanka električne energije.

 

Kod Tinjana je zbog siline nevremena nastradalo i nekoliko stabala, pa se na nekim prometnicama u središnjoj Istri prometovalo otežano.

 

Opasno nevrijeme s obilnom kišom, udarima munjama i iznimno snažnim vjetrom pogodilo je i područje ispod Velebita, ali i Sloveniju. Primjerice, Ilirskoj Bistrici padala je i vrlo snažna tuča.

 

Jutros je pak nakon dugo vremena vrijeme ipak osjetno ugodnije uz buru koja podno Učke i na Kvarneru puše do 90 km/h. Sinoćnja fronta je već odmaknula daleko na istok.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI