Vlasnica prala boks, psi preskočili ogradu

Detalji napada u Banjoj Luci: Muškarcu zatajilo srce nakon ugriza, psi rase 'azijat' nisu bili vakcinisani

Hronika 06.08.17, 14:46h

Detalji napada u Banjoj Luci: Muškarcu zatajilo srce nakon ugriza, psi rase 'azijat' nisu bili vakcinisani
Od tužilaštva zavisi i da li će psi biti eutanizirani, obzirom da postoji bojazan da su bili bijesni

 

M.R. (rođen 1956.) preminuo je tokom noći od infarkta miokarda u Banjaluci nakon što ga su ga napali komšijski psi u naselju Pobrđe.

 

U policijskoj upravi Banjaluka, rekli su da je policija oko 21.30 na broj 122 dobila dojavu da su u ulici Žarka Zgonjanina 16, psi rase "azijat" vlasništvo B.S. iz Banjaluke napali pet osoba, takođe iz Banjaluke, a povrijeđeni su zbrinuti u Hitnoj pomoći Banjaluka. 


Iz Univerzitetsko-kliničkog centra danas je saopšteno da su u hitnu prijemnu hiruršku ambulantu, zbog ugriznih rana dovezeni su pacijenti M.R. (1956.), S.R. (1996.), M.R. (1961.), Z. M. (1960.) i M.M. (1958.).

 

"Prema riječima glavnog dežurnog u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje dr. Milana Pavkovića i glavnog dežurnog ljekara na Hirurgiji danas dr. Velimira Škrbića tokom obrađivanja ugrizne rane pacijentu M.R. (1956.) je pozlilo. Odmah je odreagovao dežurni tim Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, pacijent je intubiran, reanimiran i urađen je EKG koji je pokazao sumnju na infarkt miokarda", piše u saopštenju.

 

Navodi se i da je kontaktiran dežurni kardiolog i intenzivista, te da je pacijent je hitno premješten u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane na Paprikovcu.

 

"Prema riječima dežurnog ljekara Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane dr. Biljane Zlojutro pacijent je odmah po prijemu reanimiran, uspostavljen je srčani ritam i pacijent je spojen na neinvazivni monitoring. Odmah po uspostavi srčanog ritma pacijent M.R. (1956.) je upućen u salu za kateterizaciju Klinike za kardiologiju gdje je urađena intervencija (katetrizacija srca). Pacijent je nakon završetka procedure vraćen u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane. Nažalost, ponovo dolazi do srčanog zastoja i pored maksimalnog zalaganja dežurnog tima Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane da pacijentu spasu život, pacijent M.R. (1956.) je preminuo u 1.10 časova", navodi se u saopštenju.

 

Pacijent M.M. (1958.) primljen je sa ugriznim ranama po gornjim ekstremitetima. Odmah po prijemu pacijent je hirurški zbrinut, njegovo stanje je stabilno i nastavlja liječenje u Klinici za ortopediju i traumatologiju. Pacijenti S.R. (1996.), M.R. (1961.) i Z. M. (1960.) su odmah po prijemu medicinski zbrinuti u hitnoj hirurškoj ambulanti i upućeni u Kliniku za infektivne bolesti. Nakon pregleda u Klinici za infektivne bolesti, pacijentima je preporučena antibiotska terapija i antitetanusna zaštita, te izdat nalaz za veterinarski nadzor nad psom koji ih je ugrizao.

 

Vlasnica psa komunalnim policajcima koji su danas izvršili uviđaj ispričala je da su u pitanju psi rase "azijat" stari četiri godine.

 

"Tvrdi da do sada nisu bili agresivni, ali komšije tvrde drugačije", kažu u Gradskoj upravi.

 

Navode da je prema izjava u vrijeme napada vlasnica prala boks koji je napravljen u skladu sa Odlukom o komunalnom redu, a za to vrijeme je pustila pse u dvorište, koje je bilo zatvoreno. Vlasnica je komunalnim policajcima ispričala da su psi preskočili ogradu nakon što su čuli lavež neko drugo psa.

 

"U tom trenutku u blizini je bilo četvero djece i psi su napali djecu, nakon čega ih je vlasnica uspjela vratiti u dvorište", kažu u Gradskoj upravi.

 

Otac jednog djeteta koje su napali psi počeo je galamiti na vlasnicu pasa, pa su psi ponovo preskočili ogradu i napali i njega. 


Komunalna policija je utvrdila da su psi držani mimo Odluke o komunalnom redu zbog čega će Gradska uprava podnijeti prekršajni nalog protiv vlasnika psa.

 

"Jedan od razloga je držanje psa u dvorištu čija ograda nije dovoljno visoka da psi ne mogu da je preskoče, a Odluka o komunalnom redu propisuje da ograda mora biti dovoljno visoka. Drugi osnov je što psi nisu vakcinisani, a prema izjavi vlasnice psa veterinar je prije desetak dana pokušao da ih vakciniše, ali to nije uspio uraditi jer su bili agresivni i napali ga", kažu u Gradskoj upravi i dodaju da je istragu preuzelo nadležno tužilaštvo koje će utvrditi i da li u ovom slučaju postoji krivična odgovornost vlasnika.

 

Od tužilaštva zavisi i da li će psi biti eutanizirani, obzirom da postoji bojazan da su bili bijesni.

 

Služba Hitne pomoći u večernjim satima primila je poziv da je poznati pas iz komšiluka napao troje lica dvoje odraslih i jednog mladića.

 

"Lica smo zbrinuli odmah po dolasku ekipe i prevezli ih na Hirurgiju da se dalje tamo vrši hirurška obrada rana koje su nanesene prilikom napada psa. Prilikom dolaska naših ekipa lica nisu bila životno ugrožena, imali su više ugriznih rana", rekla dr. Nevena Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI