Uveli im restrikcije

Katar optužuje Saudijsku Arabiju da ugrožava hadž: 'Rijad miješa politiku u jedan od pet islamskih temelja'

Front 31.07.17, 10:04h

Katar optužuje Saudijsku Arabiju da ugrožava hadž: 'Rijad miješa politiku u jedan od pet islamskih temelja'
Prema saopćenju, 20.000 katarskih državljana su se registrirali za ovogodišnji hadž, a Doha poručuje da nisu tačne tvrdnje Saudijske Arabije da Katar suspenduje zahtjeve

 

Katarske vlasti su optužile Saudijsku Arabiju da ugrožava ovogodišnji hadž odbijajući da garantira sigurnosti učesnicima, javlja AFP. Saudijska Arabija i njeni saveznici bojkotuju Katar od 5. juna optužujući tu državu da podržava ekstremističke grupe i Iran.

 

Riyadh je 20. jula dozvolio građanima Katara da obave hadž uz određene restrikcije. Navedeno je da katarske hadžije moraju doći avionom uz prethodni dogovor. Također, bit će im potrebna viza kad dođu u Jeddah ili Medinu. Katarsko ministarstvo islamskih pitanja je objavilo kako Saudijci odbijaju komunicirati u vezi sa sigurnošću hadžija i njihovim potrebema.

 

Oni su opužili Riyadh da „miješa politiku u jedan od pet islamskih temelja, što može odvratiti muslimane od odlaska na hadž“.

 

Prema saopćenju, 20.000 katarskih državljana su se registrirali za ovogodišnji hadž, a Doha poručuje da nisu tačne tvrdnje Saudijske Arabije da Katar suspenduje zahtjeve.

 

- Izvrtanje činjenica je namijenjeno odvraćanju hadžija iz Katara da obave hadž, a zbog krize koju su izazvale zemlje koje su dovele Katar pod opsadu – navelo je katarsko ministarstvo.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI