Srđan Puhalo/ Marš stazama populizma

Dodik kao blijeda kopija Karadžića: Zašto u RS nemamo naše domaće, autohtone i neprskane desničare?


26.07.17, 09:26h

 

Frontal.ba

 

Nakon otkazivanja skupa podrške Ratku Mladiću u Banjaluci 11. jula koji su organizovali  „Zavetnici“, politička organizacija iz Srbije, stalno mi se nešto vrzma po glavi.

 

O „Zavetnicima“ možete pročitati ovdje, ali ukratko rečeno oni su vam desničarski pokret koji je izrazito antievropski, protiv koncepta liberalne demokratije i slobodnog tržišta, pri čemu su i panslavističke (zalaganje za savez sa Rusijom) i skloni da svuda vide zavjere i neprijatelje srpskog naroda. Važno je naglasiti da su na zadnjim izborima u Srbiji osvojili 0,73% glasova.

 

Zašto jedna desničarska organizacija iz Srbije mora da organizuje mitinge podrške u Republici Srpskoj, zar nemamo naše domaće, autohtone i neprskane desničare koji bi organizovali takve skupove?

 

Odgovor je vrlo lak, ali pomalo zastrašujući.

 

Jednostavno rečeno, pored živog Dodika, ni jedan desničarski pokret u Republici Srpskoj nema šanse da zaživi i uspije, tako da „Zavetnici“ pored njega izgledaju kao srednjoškolski šminkeri

 

U Republici Srpskoj ideje ekstremne desnice zastupa i promoviše Milorad Dodik i SNSD. Problem nastaje kada znamo da je Milorad Dodik istovremeno i predsjednik Republike Srpske, a SNSD vlast.

 

Jednostavno rečeno, pored živog Dodika, ni jedan desničarski pokret u Republici Srpskoj nema šanse da zaživi i uspije, tako da „Zavetnici“ pored njega izgledaju kao srednjoškolski šminkeri. Šta to danas jedan ekstremni srpski desničar može obećati Srbima u Republici Srpskoj, a da Dodik nije već obećao? Ništa, jer Dodik i njegovi „ljevičari“ su nam već obećali raspad Bosne i Hercegovine, nezavisnost Republike Srpske, kunu se u Rusiju i „evroazijske integracije“, povratak pravoslavlju i ćirilici, ignorišu Srebrenicu, presude iz Haga, čvrstu ruku i autoritet, individualna ljudska prava, omalovažavaju LGBT i sl. Sve je to Dodik u poslednjih 10 godina obećao ili uradio.  

 

Naravno, nije Dodik ni desničar, ni ljevičar, on je samo glumac, ali ipak blijeda kopija Karadžića, koji je shvatio da se izbori najlakše dobijaju nacionalizmom, sijanjem straha i paranoje među Srbima. Zna on da su Srbi trpeći i da se lože na „etno i retro“.

 

Dodik je toliko dobar glumac da je uspio da zajebe i one desničare iz Srbije. I dok se oni kunu u njega čekajući obećane referendume o nezavisnosti, vaspostavljanje velike i najpravoslavnije Srbije, Windows na ćirilici, Dodik i njegovi drugari kupuju stanove i otvaraju firme po mrskoj EU, manipulišu novcem i uništavaju u Republici Srpskoj bolje nego Soroš, a radnike u Republici Srpskoj plaćaju kao Vijetnamce. A kako i ne bi kada su uz njega ili bolje reći na njegovom platnom spisku Bećković, Kusturica i patrijarh Irinej.

 

Nije Dodik ni desničar, ni ljevičar, on je samo glumac, ali ipak blijeda kopija Karadžića, koji je shvatio da se izbori najlakše dobijaju nacionalizmom, sijanjem straha i paranoje među Srbima. Zna on da su Srbi trpeći i da se lože na „etno i retro“

 

Kada se pojavi ekstremna desnica u Republici Srpskoj kao marginalna društvena grupa, do 3% podrške na izborima, znaćemo da je naše društvo na putu ozdravljenja, do tada marširamo Dodikovim stazama desnog populizma.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(Frontal.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


BLIN
KOMENTARI