USVOJEN NAKON VIŠE NEUSPJELIH POKUŠAJA

Ovo je novi grb Grada Banjaluka: Evo kako izgleda i šta stoji u njegovom opisu...

Front 21.07.17, 11:21h

Ovo je novi grb Grada Banjaluka: Evo kako izgleda i šta stoji u njegovom opisu...
Prethodni grb Banjaluke odlukom Ustavnog suda RS 2013. godine ocijenjen je kao neustavan

 

 

Skupština Grada Banjaluka usvojila je na 13. zasjedanju Prijedlog Statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada čime je Banjaluka, nakon više neuspjelih pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb i zastavu.


- To je jedna od priča koja traje već četiri godine i koja je sada okončana. Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Grad Banjaluka formalno-pravno nije imao simbole. Nacrt novih simobla je usvojen u aprilu, provedena je javna rasprava i usvajanjem prijedloga statutarne odluke, dobili smo gradske simbole, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik sinoć nakon usvanja ove odluke, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Nakon javne rasprave, usvojeni grb je neznatno izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje. Mali grb je ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba heraldičar Dragomir Acović, a razlike se odnose na srednji i veliki grb.


Kako je obrazloženo iz Gradske uprave Banjaluke sa srednjeg grba sa bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinovano sa listom kestena.


- Osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo na dolje, a na njima stilizovana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije istorijske ličnosti iz bliske istorije Banje Luke – Petar Kočić koji simobliše kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik, stoji u opisu grba Banjaluke.

 

Prethodni grb Banjaluke odlukom Ustavnog suda RS 2013. godine ocijenjen je kao neustavan.

 

(Anadolija/ad)

 

BLIN
KOMENTARI