FOTO/ Dačić i Crnadak otvorili novu zgradu Ambasade BiH u Srbiji

'Prošlost se ne može izmijeniti... Iako smo živjeli u zajedničkoj državi, još uvijek nemamo...'

Front 19.07.17, 09:46h

'Prošlost se ne može izmijeniti... Iako smo živjeli u zajedničkoj državi, još uvijek nemamo...'
Crnadak je uvjeren kako će poruke s jučerašnjeg događaja biti samo uvod u ono što slijedi, a kako je rekao, slijedi još mnogo zajedničkih projekata

 

U Beogradu je u utorak svečano otvorena nova zgrada Ambasade BiH u prisustvu ministara vanjskih poslova Srbije i BiH Ivice Dačića i Igora Crnatka, koji su poručili kako je ovo potvrda dobrih bilateralnih odnosa dviju zemlja.

Dačić je na otvaranju istaknuo kako se prošlost ne može izmijeniti za razliku od sadašnjosti i budućnosti te da je to nešto na čemu bi trebalo zajednički raditi.

"U vremenu velikih izazova, kada je od suštinske važnosti da naša zajednička prošlost treba da nas spaja, a ne razdvaja, zadovoljstvo mi je da konstatiram da bilateralni odnosi dviju zemalja i tradicionalno prijateljstvo predstavljaju primjer dobrosusjedstva u regiji, što je jedan od prioriteta naše vanjske politike", kazao je Dačić.

Istaknuo je kako se osobno zalaže za daljnji razvoj političkih i ekonomskih odnosa te izrazio uvjerenje da će otvaranje nove zgrade, koja će biti stalna adresa Ambasade BiH, biti još jedan korak dalje u uspostavljanju boljih međusobnih odnosa, prenosi Tanjug. 

 

ivica-dacic-igor-crnadak

"Iako smo živjeli u zajedničkoj državi, još nemamo autoput Beograd-Sarajevo, a više puta je o tome bilo riječi pa i u okviru Berlinskog procesa", ustvrdio je srbijanski ministar vanjskih poslova te naveo kako je vrlo važno infrastrukturno povezivanje, brza pruga, ali i daljnji razvoj ekonomskih odnosa.

"Kad tome dodam činjenicu da srpski narod u BiH predstavlja jedan od tri konstitutivna naroda, a jedan od ravnopravnih entiteta je Republika Srpska, imamo poseban i dodatni interes da razvijamo odnose s BiH, da se trudimo da sva otvorena pitanja iz prošlosti rješavamo dijalogom i da gledamo što su naši zajednički interesi u budućnosti", rekao je Dačić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak zahvalio je Dačiću što je došao na otvaranje zgrade Ambasade BiH, navodeći kako je njihov zajednički dolazak možda najbolja poruka "da smo iskreni i da snažno vjerujemo u to da moramo da nastavimo putem razumijevanja, bolje komunikacije, većeg povjerenja i putem koji će ostaviti ružne stvari iza nas".

Crnadak je uvjeren kako će poruke s jučerašnjeg događaja biti samo uvod u ono što slijedi, a kako je rekao, slijedi još mnogo zajedničkih projekata.

Važno je, dodao je, da se unaprijedi dijalog između Beograda i Sarajeva, da dođe do veće iskrenosti i povjerenja i veće spremnosti na zajedništvo.

"Uvjeren sam po onome što čujem u posljednje vrijeme od naših prijatelja u Vladi Srbije i novoizabranog predsjednika Aleksandra Vučića, da nas upravo to čeka i mi to pozdravljamo", kazao je šef bh. diplomacije. 

Istaknuo je kako su posebni odnosi definirani u Daytonu između Srbije i RS, dugo vremena bili promatrani kao prepreka u razvoju odnosa dvije zemlje što je, kako kaže, potpuno pogrešno.

Naglasio je kako sada treba da bude u fokusu budućnost, a prioriteti autoput Beograd-Sarajevo, bolje infrastrukturno povezivanje i snažnija ekonomska suradnja.

Ocijenio je kako Srbiju i BiH vežu identični vanjskopolitički ciljevi, podsjetivši da i Srbija i BiH žele u Europsku uniju.

"Uvjeren sam da će europski okvir staviti tačku na sve loše stvari", zaključio je Crnadak.


(FENA/Foto: Anadolija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI