sadržavat će i segment 'tele-medicine'

U utorak se otvara školski centar 'Alija Izetbegović' u Pakistanu

Hronika 16.07.17, 10:58h

U utorak se otvara školski centar 'Alija Izetbegović' u Pakistanu
Centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH uvezan je koridorima a otvoreni sportski poligon se nalazi iza objekta sa učionicama

 

Školski centar koji nosi naziv po prvom predsjedavajućem Predsjedništva nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću bit će svečano otvoren u utorak, 18. jula, u blizini grada Sialkota u pakistanskoj provinciji Pendžab (Punjab). Kako saznaje Fena, brojne zvanice iz javnog i političkog života Islamske Republike Pakistan kao i predstavnici diplomatskog kora najavili su svoj dolazak.

 

Školski centar "Alija Izetbegović" nalazi se u ruralnoj oblasti Pendžaba nedaleko od granice sa Indijom. Radi se o osnovnoj školi sa kapacitetom od 300 učenika. Školski centar sastoji se od tri objekta. U prvom se nalazi 12 učionica, u drugom je smještena administracija dok su u posljednjem, trećem, smješteni laboratoriji za informatiku, biologiju i fiziku. Također, prostorije su opremljene pametnim pločama (smart boards) te na taj način osposobljene za učenje na daljinu (e-Learning). Tako će učenici imati priliku da u realnom vremenu komuniciraju sa predavačima u Karačiju. Drugi modul namijenjen je za trening na daljinu, predviđen za starije osobe koji će po sistemu večernje škole pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.

 

Školski centar "Alija Izetbegović" sadržat će i zdravstveni segment zasnovan na principu “tele-medicine”. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

 

Centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH uvezan je koridorima a otvoreni sportski poligon se nalazi iza objekta sa učionicama.

 

Ambasador BiH u IR Pakistan Nedim Makarević, čiji je ovo idejni i izvedbeni projekat, istakao je bratske i prijateljske veze koje gaje narodi dvije države.

 

- BiH je željela pokloniti Pakistanu nešto što je trajna vrijednost i kao malu zahvalu za sve ono što je Pakistan i njegov narod uradio za BiH - rekao je u izjavi za Fenu ambasador Makarević.

 

Izgradnja centra je počela u januaru 2016. a okončana u julu 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojem osnovu koristena bilo kakva sredstva iz budžeta BiH nego su u potpunosti obezbijeđena privatnim kanalima ambasadora Makarevića.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI