VIDEO/ RODOM IZ BIHAĆA, RATNIK U SIRIJI

Ko je čovjek koji šalje zastrašujuće prijetnje Huseinu ef. Kavazoviću: Otkidajte glave i prolivajte krv kafira!

Front 15.07.17, 14:44h

Ko je čovjek koji šalje zastrašujuće prijetnje Huseinu ef. Kavazoviću: Otkidajte glave i prolivajte krv kafira!
Kada su u pitanju prijetnje koje se odnose na BiH, među kojima je i ova posljednja, za njih je, saznaje Faktor, zadužen Ines Midžić, državljanin BiH koji se priključio takozvanoj Islamskoj državi

 

Policijske agencije u BiH upoznate su sa prijetnjama koje su objavljene u posljednjem izdanju Rumiyaha, magazina takozvane Islamske države te su već pokrenute istražne radnje s ciljem eliminiranja bilo kakve opasnosti po sigurnost, saznaje Faktor.


U Rumiyahu je objavljen poziv simpatizerima takozvane Islamske države na „ubijanje šejhova tavagita na Balkanu“, policajaca, sudija, advokata, političara te na napade na islamske organizacije i urede. Uz tekst je priložena i fotografija reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, njegovog zamjenika Huseina ef. Smajića, kao i muftija Islamske zajednice u BiH, koje opisuju kao "otpadnike od islama".


Rumiyah je propagandni magazin takozvane Islamske države, u kojem na više svjetskih jezika objavljuju prijetnje te pozivaju istomišljenike da u matičnim zemljama poduzimaju terorističke akte. Slične prijetnje, koje se odnose i na BiH, su objavljene već početkom juna.


- Uskoro ćete vidjeti vojnike Halifata na ulicama Beograda, Zagreba, Sarajeva, Tirane, Prištine, Skoplja i drugih gradova, kako otkidaju glave i prolijevaju krv kafira, sve dok kafiri poslušno i ponizno ne dadnu džizju – pisalo je tada u Rumiyahu.


Kada su u pitanju prijetnje koje se odnose na BiH, među kojima je i ova posljednja, za njih je, saznaje Faktor, zadužen Ines Midžić, državljanin BiH koji se priključio takozvanoj Islamskoj državi.


Rođen je 1990. godine u Bihaću, a u BiH je živio do odlaska u Siriju 15. augusta 2012. godine, gdje mu se 1. augusta 2013. godine pridružila i supruga Edina Mulalić. U međuvremenu se u nekoliko navrata vraćao u BiH, a u septembru 2013. godine je trebao braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. U BiH je radio kao prevodilac u nevladinoj organizaciji „Solidarnost“, preko koje je u nekoliko navrata putovao u Siriju.


Pažnju domaće javnosti je već ranije privukao video prijetnjama upućen uglavnom muslimanima u BiH, a u tim prilikama je koristio pseudonim Salahuddin Al-Bosni.

 

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI