samo oprezno

Čuvajte se 'kreativnog lopovluka' na ljetovanju: Evo kako turisti najčešće budu prevareni

Hronika 15.07.17, 12:25h

Čuvajte se 'kreativnog lopovluka' na ljetovanju: Evo kako turisti najčešće budu prevareni
Ako niste dobro upoznati sa izgledom novčanica zemlje u koju ste došli, lokalci će to lako iskoristiti i vraćat će vam kao kusur bezvrijedne novčanice

 

Turisti su, nažalost, u mnogim zemljama laka meta prevaranata. Kako da se čuvate i na šta treba da pazite. Posebno laka žrtva su oni turisti koji ne poznaju jezik, koji prvi put dolaze kao gosti u zemlju i ne poznaju lokalne običaje ili valutu. Prevare većinom imaju veze sa novcem, ali ima i onih koji u dokolici obožavaju da zamajavaju turiste. Evo na šta trebate paziti da biste se sačuvali od prevara na ljetovanju- piše Oslobodjenje

 

Goste najčešće prevare taksisti. Turisti obično ne poznaju grad, taksista ih može odvesti dužom rutom, nisu upoznati sa cijenama vožnje i slično. U ovom slučaju je najbolje da koristite usluge poznatih taksi-službi. Raspitajte se, pogledajte na sajtu turističke organizacije listu taksi-službi. Na kraju krajeva, držite mapu kraj sebe i pratite vožnju, a možete iskoristiti i GPS na telefonu.

 

Valuta


Ako niste dobro upoznati sa izgledom novčanica zemlje u koju ste došli, lokalci će to lako iskoristiti i vraćat će vam kao kusur bezvrijedne novčanice. Mogu da iskoriste i to što ste previše slobodni kada je u pitanju novac (ljudi su obično takvi na odmoru), pa vam vraćaju manji kusur nego što bi trebali. Zato je najbolje da kada razmjenjujete novac u banci dobro pogledate novčanice, upoznate se sa cijenama i date domaćinima do znanja da ste informisani.

 

Mnogo je i onih prevaranata koji glume policajce ili druga službena lica. Obično zaustavljaju turiste s nekom pričom, recimo, kako su se pojavile lažne valute i traže da vide vaš novac i posle ga samo otmu iz ruku i pobjegnu. Ili traže od vas dokumenta i kada izvadite novčanik, domaćin nestaje trčeći sa vašim dokumentima i novcem. Ne dozvolite da vas uhvate nespremne.

 

Poklon trik


Mnogi morski prevaranti služe se ružnim trikom. Priđu turisti i praveći se da su samo divni domaćini nude poklone. Gost pomisli da je to način da oni iskažu gostoprimstvo i uzmu poklon. Tada nastupa scena i oni vas optužuju da ste taj poklon ukrali, okupe oko sebe lažne svjedoke i iznuđuju novac od vas preteći policijom. Zato, uljudno odbijajte domaćinske poklone.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI