ODGOVOR NA NAPADE I PRITISKE

Dodik u strahu, OSA poručuje: Agencija prikuplja podatke o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine!

Front 14.07.17, 15:50h

Dodik u strahu, OSA poručuje: Agencija prikuplja podatke o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine!
Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno da izvršava svoje zakonske dužnosti i zadatke, ističe se u saopštenju OSA/OBA BiH

 


OSA/OBA BiH (u tekstu Agencija) sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH.  Shodno tome, Agencija prikuplja podatke o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine.  


U prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine spadaju: prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po Bosnu i Hercegovinu.
 

O svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini.
 

U skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH, Agencija ostvaruje maksimalnu saradnju sa domaćim institucijama, te asistira prilikom obavljanja poslova iz djelokruga tih institucija.

 
Također, organi BiH (Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA/OBA BiH i Izvještajno-obavještajni odbor pri Vijeću ministara BiH) koji prate rad Agencije su redovno informirani o svim pitanjima iz njihove nadležnosti.

 
Agencija ostvaruje punu saradnju sa partnerskim službama, kako sa onima u regiji, tako i sa onima u Evropi i svijetu, s ciljem ustupanja i razmjene obavještajnih podataka iz njene nadležnosti.

 
Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno da izvršava svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastaviće saradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini s ciljem ustupanja obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti.

 
Također,  Agencija će nastaviti sarađivati sa Tužilaštvima na svim nivoima s ciljem obavještavanja istih o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela.

 
U skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, Agencija će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena Bosna i Hercegovina i svi njeni građani, navodi se u saopštenju OSA/OBA BiH.

BLIN
KOMENTARI