vlada republike srpske

Mladiću i Karadžiću 20.000 maraka od Vlade RS-a

Hronika 14.07.17, 13:05h

Mladiću i Karadžiću 20.000 maraka od Vlade RS-a
Ova odluka Vlade RS-a nije neka novina i samo je potvrda da političko rukovodstvo podržava tvorce genocida i zla u Bosni i Hercegovini, smatra Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”

 

Vlada Republike Srpske dodijelit će 20.000 maraka kao jednokratno materijalno obezbjeđenje optuženima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala- piše NAP.

 

Jednokratna pomoć odnosi se na ovu godinu, a bit će raspoređena na Radovana Karadžića, ratnog predsjednika RS-a koji je u prvostepenoj presudi osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, terorisanja građana Sarajeva, istrebljenja, prisilnog premještanja i napada na civile, kao i uzimanja talaca, te generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za genocid i ratne zločine u BiH. Prvostepena presuda Mladiću u Haškom tribunalu trebala bi biti izrečena u novembru ove godine.

 

Ova odluka Vlade RS-a nije neka novina i samo je potvrda da političko rukovodstvo podržava tvorce genocida i zla u Bosni i Hercegovini, smatra Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

 

“Nije to ništa novo. Vlada RS-a odavno pomaže i porodice zločinaca i njih same. Iako je Sud utvrdio da su počinili genocid, to politički vrh RS-a ne sprečava da i dalje izdvaja novac za kreatore genocida”, smatra Ćatić.

 

Kriterijumi i uslovi za korištenje pojedinačne finansijske pomoći za Mladića i Karadžića bit će utvrđeni posebnim pravilnikom.

 

Pravilnik će, uz saglasnost ministra pravde, donijeti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

 

Prema istraživanju Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN), do decembra 2013. Vlada RS-a je, kao pomoć optuženima za ratne zločine u Haškom tribunalu, izdvojila više od milion maraka. Novac je uplaćen i porodicama srpskih optuženika preko fonda “Pomoć”, a javno nije objelodanjeno koliko je sredstava skupljeno i kako su ona potrošena.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI