u galeriji Muzičkog centra Pavarotti

Večeras u Mostaru: Izložba fotografija i predstavljanje art filmova Erola Čolakovića

DEPO Art 14.07.17, 10:47h

Večeras u Mostaru: Izložba fotografija i predstavljanje art filmova Erola Čolakovića
Ovaj renomirani umjetnik s više evropskih adresa, ali s već desestogodišnjom bazom u Ženevi (Švajcarska), predstavit će se sa svojim recentnim art-dokumentarnim filmovima i dijelom fotografija koje su prvi put izlagane u sklopu multimedijalnog projekta „Fotografije i emocije“

 

Poslije pet godina, umjetnik Erol Čolaković Šehić ponovo će u Mostaru postaviti izložbu svojih radova.


Ovaj renomirani umjetnik s više evropskih adresa, ali s već desestogodišnjom bazom u Ženevi (Švajcarska), predstavit će se sa svojim recentnim art-dokumentarnim filmovima i dijelom fotografija koje su prvi put izlagane u sklopu multimedijalnog projekta „Fotografije i emocije“, u Gerasimus muzeju, u Velikom Središtu kraj Vršca (Srbija).

 

Na ovoj izložbi će biti prikazana i dva Šehićeva dokumentarna filma. Film „De Bleu De Bleu“, nastao je u sklopu festivala umjetnosti Soral – Ose L'ARt 2014-2015., i prvi je autorov u potpunosti švajcarski film, dok je „SanTA“ eksperimentalni film nastao 2015. godine na izvoru rijeke Cetine u Hrvatskoj, a sastoji se od snimaka triju performansa rađenih s renomiranim splitskim umjetnicima.

 

erol-colakovic-plakat2


Nova fotografska priča će prikazati recentne autorove radove kao eskluzivnu konceptualnu kombinaciju izložbi koje je autor imo prošle i ove godine u Lozani, Ženevi, Beogradu, Sarajevu...


Inače, Erol Čolaković Šehić (Sarajevo, 1956.) studirao je na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji za Kazaliste, Film i TV u Zagrebu (Hrvatska). Kao stipendista jugoslovenskog fonda „Moša Pijade“ obavio je specijalizaciju i usavršavanje na BBC-u, Kraljevskoj Art Akademiji, Pinewood Studiju i Londonskom Film Festivalu.


Dobitnik je niza nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja u Barceloni, Ženevi, Rimu, Nikoziji, Oberhauzenu, Novom Sada, Beogradu, Kragujevcu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Skoplju i Sarajevu.


- Na put prema Jugu uvijek je dobro stati u Mostaru, jer kamo sreće da više naših umjetnika shvata da se kultura i umjetnost ne završavaju u krugu koji pravi tramvaj broj jedan u Sarajevu!, poručio je Šehić u povodu najavljene izložbe.


Izložba će biti upriličena u galeriji Muzičkog centra Pavarotti, u petak, 14. jula, s početkom u 20 sati.


Ulaz je besplatan!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI