lider hdz-a nakon sastanaka

Čović: Ne pada mi na pamet tražiti krivca za stanje u BiH, ali jasno je da parlamentarna većina ne postoji

Front 13.07.17, 19:12h

Čović: Ne pada mi na pamet tražiti krivca za stanje u BiH, ali jasno je da parlamentarna većina ne postoji
Čović je rekao da njega ne interesuje, niti mu ne pada na pamet tražiti krivca za stanje u BiH, ali je jasno da parlamentarna većina ne postoji

 

Vlast u BiH ne funkcionira, vidi se to svakoga dana. Izjavio je ovo Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice, nakon sastanka sa liderima Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem i liderom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

 

Čović je rekao da njega ne interesuje, niti mu ne pada na pamet tražiti krivca za stanje u BiH, ali je jasno da parlamentarna većina ne postoji- piše Avaz

 

- Vidjeli ste nedavno u Briselu, jučer u Trstu da mi puno toga nismo uradili, a otišli smo na neki sastanak. O tome smo danas razgovarali. Na sastanku sa Izetbegovićem ostali smo tražiti neka rješenja. Ne treba prikrivati da ima velikih problema u funkcioniranju HDZ i SDA. A sa gospodinom Radončićem, mislim da imamo suglasje oko većine stvari i planova koji nas čekaju na euroatlantskom putu - rekao je Čović.

 

On je istakao da je bitno da se radi narednih 14 mjeseci, koliko je ostalo do izbora, a ne da se već sada vodi predizborna kampanja.

 

Odgovarajući na optužbe Bakira Izetbegovića da su hrvatski ministri iz Vijeća ministara spriječili potpisivanje sporazuma o Transportnoj zajednici, Čović je rekao da ne bi spekulirao o tim izjavama.

 

- Moj je stav da se nije smjelo desiti da šest mjeseci znamo za taj sastanak, a da nemamo stav. Zašto se igramo sa državom! Moramo preuzeti više odgovornosti, a kod kolega u SDA imamo nerazumijevanje šta je čiji posao - rekao je Čović.

 

On je uvjeren da će izborni zakon, kako je predložio HDZBiH, biti usvojen i da će biti uložen veliki napor u to. Nije bitna forma, rekao je, već suština tog zakona, a to je da se ne može desiti da jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

 

Na pitanje kako komentira stanje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, odnosno navode da je supruga direktora OSA-e na društvenim mjrežama komentirala i iznosila državne tajne, Čović je rekao da to treba ispitati i onda se „zna kako se prema tome postupa“.

 

On je istakao da je dovoljno govorio o OSA-i, da sve djeluje kao jedan parasustav, koji nije u interesu države, i da OSA svakako treba da se pozabavi ovim slučajem.

 

(DEPO PORTAL, BLN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI