Upoznajte se sa svojim pravima prije ljetovanja

Incidenti na Jadranu, ne dajte se otjerati: Šta ako vam brane da stavite peškir ili naplate boravak na plaži?

Hronika 13.07.17, 15:05h

Incidenti na Jadranu, ne dajte se otjerati: Šta ako vam brane da stavite peškir ili naplate boravak na plaži?
Problemi između kupača i koncesionara sve su češći. Zaposlenici i zaštitari hotela, vila ili ugostiteljskih i uslužnih objekata tjeraju ljude s plaža tvrdeći kako nemaju prava na njima boraviti jer nisu gosti hotela ili nisu platili suncobran, ležaljku ili nešto treće. Međutim, stvari stoje drugačije...

 

Ljetna sezona na obali se zahuktala, no u ljetnim radostima ne uživaju svi jednako. Naime, u Hrvtaskoj je donesen novi Zakon o koncesijama.


Pojedinci iskorištavaju neznanje dobrog dijela javnosti te se ponašaju kao da su dodjelom koncesije dobili pravo učiniti plažu gotovo privatnom te tjerati kupače koji ne iznajmljuju ležaljke, suncobrane i ostalo, piše Net.hr.


Problemi između kupača i koncesionara sve su češći. Zaposlenici i zaštitari hotela, vila ili ugostiteljskih i uslužnih objekata tjeraju ljude s plaža tvrdeći kako nemaju prava na njima boraviti jer nisu gosti hotela ili nisu platili suncobran, ležaljku ili nešto treće.


Neki su pak koncesionari svjesni da nemaju prava tjerati kupače s plaže, no zato su u svrhu sprječavanja onih koji neće plaćati korištenje njihovih sadržaja na plaži raširili veliki broj ležaljki koje onemogućuju pronalazak mjesta za ručnike običnih smrtnika koji si ne mogu priuštiti svakodnevno potrošiti nekoliko desetaka kuna na kupanju.


Upoznajte se sa svojim pravima


Mnogi ne znaju što koncesionar smije ili ne smije, koji se sadržaji plaćaju, a koji bi trebali biti besplatni te koliko se prostor na plažama koje su pod koncesijom uopće smije koristiti. Upravo zbog tog neznanja koncesionari često krše pravila.


Niko vam ne može zabraniti boravak na plaži


No, situacija je zapravo prilično jasna. Građani imaju pravo koristiti gotovo sve plaže u Hrvatskoj jer su za većinu njih izdana samo koncesijska odobrenja, a ne i koncesije.


To znači kako vam niko ne može zabraniti da se na njima kupate i da im pristupite besplatno, a isto potvrđuje Zakon o pomorskom dobru. To je decidirano kazao i stručnjak za pomorsko dobro Branko Kundih, voditelj stručnog portala Hrvatsko pomorsko dobro.


Zakon kaže da se koncesijska odobrenja daju do pet godina, a postoje i pravila za postavljanje ležaljki, pedalina, štandova i ostalog. Bez obzira što neko ima koncesijsko odobrenje, nema pravo ograničavati uopću upotrebu obale.


Dakle, ako je koncesionar stavio ležaljke preko cijele plaže, svako ih može slobodno premjestiti i na njihovo mjesto staviti peškir. Koncesionar ne može ograničavati kretanje po plaži i mora osigurati dovoljno prostora za kretanje, kušanje, šetanje te navlačenje malog broda na obalu.


Koncesionar ne smije:


- zabraniti prilaz plaži
- naplaćivati ulaz na plažu
- ograničiti kretanje po plaži


Kupač smije:


- slobodno ući na plažu i staviti ručnik na slobodno mjesto
- pomaknuti ležaljku i leći na njeno mjesto
- na bilo kojoj plažu kupači mogu konzumirati hranu i piće koje su sami donijeli


Koncesionar je također dužan osigurati dovoljno prostora za kretanje, kupanje i šetanje te navlačenje malog broda na obalu.  


Koncesija koja se dodjeljuje na rok od 5 do 99 godina djelimično ili potpuno ograničava opću upotrebu obale, no ona se zato skupo plaća, piše Net.hr.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI